Zelfverwonding bij jongeren : een gids voor leerkrachten, leerlingenbegeleiders, ouders en vrienden. - Callens, Nadine, ....- (Antwerpen : Garant, 2007)
Uit recent Europees onderzoek blijkt dat het aantal jongeren dat zichzelf verwondt, toeneemt. Ook scholen en andere organisaties hebben bijgevolg meer en meer te maken met het fenomeen.Voor leerkrachten en leerlingenbegeleiders is het niet gemakkelijk om hiermee om te gaan. Ouders en vrienden weten zich meestal ook geen raad en voelen zich onmachtig wanneer ze geconfronteerd worden met een jongere die zichzelf verwondt. De eerste opvang en blijvende steun door direct betrokkenen blijkt van groot belang te zijn in het hulpverleningsproces. Als zij beschikken over de juiste informatie en praktische handvatten hebben, die gebaseerd zijn op een oplossingsgerichte model, kunnen ouders, school en vrienden van onschatbare waarde zijn voor deze jongeren. Zo hebben zij onder meer behoefte aan ondersteuning om te kunnen reageren op de zogenaamde 'krasepidemies'. Een school kan rond dit thema een efficiënte, preventieve taak vervullen. Inhoudopgave : Wat, wie, waar en wanneer? - Verband met depressie en zelfmoord - Omgaan met onaangename gevoelens - Eerste (helpend) gesprek en verdere begeleiding - Eerste medische hulp thuis en op school - Aanpak van krasepidemies - Draaiboek voor klasgesprek - Infofiche voor ouders en leerkrachten - Teksten voor gebruik op school.
Keywords: Zelfverminking -- Jongeren (12-26 jaar).