De aarde is plat : ontdekkingsreis door een geglobaliseerde wereld. - Friedman, Thomas L., 1943- (Amsterdam : Nieuw Amsterdam, 2006)
Friedmans boek is omvangrijk, maar zijn gloedvol betoog blijft de aandacht vast houden. Hij constateert dat er drie globaliseringstijdperken zijn geweest. Het eerste duurde tot 1492, de ontdekking van Amerika door Columbus, tot 1800. Het tweede tijdperk duurde van 1800 tot 2000. Maar het is vooral het derde tijdperk vanaf het jaar 2000 dat Friedman voor de lezer probeert te schetsen, waarin individuen de mogelijkheid krijgen om op wereldschaal samen te werken en te concurreren. Maar de Aarde wordt steeds platter doordat in dit derde tijdperk ook niet-westerse, niet-blanke individuen zullen gaan meedoen. Hoe dit egaliseringsproces gestalte krijgt, wordt vervolgens in tien krachten geschetst die de Aarde platmaakten. Door de deelname van India en China aan dit derde tijdperk zal de wereld veranderen, platter worden. Friedman onderkent ook dat iedereen erin zal moeten meegaan, ondanks aanwezige factoren die het platmakersproces belemmeren. Het ontstaan van een echte middenklasse blijkt daarbij een voorwaarde. Een boek dat ook door anti-globalisten dient te worden gelezen.Oorspronkelijke titel: The world is flat - J. Swaen
Keywords: Globalisering