Internationale bedrijfskunde : van exporteren naar globaliseren. - Jagersma, Pieter Klaas, ....-; Ebbers, Haico, ....- (Amsterdam : Pearson Education, 2004)
Internationale bedrijfskunde geeft een diepgaand, toegankelijk, toepassingsgericht overzicht van de veelkoppigheid van het gelijknamige vakgebied. Daarbij wordt op een evenwichtige manier aandacht besteed aan zowel de omgeving waarin internationaliserende en exporterende ondernemingen en overheidsorganisaties opereren, als de internationale beleidsvorming en -uitvoering van die ondernemingen en overheidsorganisaties. Speciale aandacht is er voor fenomenen als de Nieuwe Economie, de uitbreiding van de Europese Unie, internationale innovativiteitsstrageigien, cultuurmanagement en Global Sourcing. Doelgroep Studenten in economische en bedrijfskundige studierichtingen in het hoger onderwijs en op universiteiten
Inhoudsopgave : Voorwoord 1 Inleiding Module I De fundamenten van het vakgebied internationale bedrijfskunde 2 Internationale handel, directe investeringen en multinationale ondernemingen 3 Traditionele Internationalisatietheorema's 4 Moderne internationalisatietheorema's Module II De
Internationale omgeving 5. De macro-economische omgeving 6. De maatschappelijke omgeving 7 De technologische en juridische omgeving 8 De politieke omgeving 9 Het multilaterale handelssysteem en handelsblokken 10 Multilaterale organisaties 11 De Europese Unie: gisteren, vandaag en morgen Module III Internationaal concurreren 12 Waarom internationaliseren? 13 Internationale concurrentie-voordelen Module IV Het internationale strategische operationele ondernemingsbeleid 14 Het internationale strategische ondernemingsbeleid 15 Het internationale operationele ondernemingsbeleid Module V De integratie van het internationale ondernemingsbeleid 16 Verticale en horizontale synergie in internationaal actieve ondernemingen 17 Het internationale businessplan Cases Bijlagen Bibliografie Register Supplementen Op www.pearsoneducation.nl/jagersma <http://www.pearsoneducation.nl/jagersma* vindt u aanvullend materiaal in de vorm van leerdoelen, figuren, tabellen en antwoorden op de opgaven in het boek.
Bij het boek is het op het boek gebaseerde Business Abroad Managementgame <http://www.pearsoneducation.nl/jagersma/pdf/Business_Abroad_Managementgame.pdf* beschikbaar dat in samenwerking met Bedrijfssimulaties.nl tot stand gekomen is. Het spel richt zich onder andere op de volgende thema's: omgevingsanalyse - internationaal samenwerken - cultuurverschillen - internationale strategievorming - het internationale businessplan - het kopen van marktinformatie - te analyseren output: internationale handelscijfers, demografische gegevens, verlies- & winstrekening
Keywords: Exportmanagement