Zorg rondom schizofrenie. - van Meijel, Berno, ....-; Kuipers, T., ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2006)
Sinds een aantal jaren wordt in Nederland onder leiding van de Landelijke Stuurgroep Multidisciplinaire Richtlijnen gewerkt aan de ontwikkeling van landelijke richtlijnen voor de geestelijke gezondheidszorg. Recent is de richtlijn Schizofrenie gereed gekomen. Wat staat er in deze richtlijn? En hoe kan deze in de dagelijkse praktijk worden toegepast? Het boek Zorg rondom schizofrenie presenteert op een toegankelijke en praktijkgerichte wijze kennis die in deze richtlijnen is gebundeld aan de professional: actuele en wetenschappelijk gefundeerde informatie over schizofrenie en over de behandeling en begeleiding van mensen die door deze ziekte zijn getroffen. De lezer krijgt zo een compleet beeld van de huidige ontwikkelingen en het zorgaanbod op het gebied van schizofrenie. Het boek biedt tevens achtergrondkennis over schizofrenie en behandelt thema's die voor de dagelijkse hulpverleningspraktijk relevant zijn. Professionals kunnen met deze achtergrondkennis aan de slag om hun eigen praktijken te toetsen en te verbeteren. Zorg rondom schizofrenie is bestemd voor hulpverleners in de GGZ, verpleegkundigen, agogisch werkenden (SPH'ers), psychiaters, psychologen, vaktherapeuten en huisartsen. Daarnaast is het voor familieleden en andere betrokkenen van mensen met schizofrenie een actueel naslagwerk, gebaseerd op de huidige ontwikkelingen 'in het veld'.
Inhoudsopgave (verkort): 1 Schizofrenie: over de samenhang tussen individueel lijden en maatschappelijke zorg 2 Schizofrenie: epidemiologie, diagnostiek en prognose 3 Schizofrenie: ontwikkelingen vanuit biologisch-psychiatrisch perspectief 4 Medicamenteuze behandeling van psychotische stoornissen 5 Medicatietrouw 6 Crisisinterventie bij psychose 7 Psycho-educatie 8 Preventie van psychotische terugval door vroegsignalering en vroege interventie 9 Cognitieve gedragstherapie bij persisterende symptomen 10 De patiënt met schizofrenie in forensische zorg 11 Schizofrenie en sucidaliteit 12 Begeleiding van familieleden 13 Lotgenoten 14 Anoiksis en de tien geboden 15 Alcohol en drugs 16 Herstellen van ernstige psychische aandoeningen: leren leven met wat niet overgaat 17 Woonbegeleiding
Keywords: Schizofrenie