Pathofysiologie : een inleiding tot de interne geneeskunde. - Groenink, J. A., ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2007)
Ziekte is niets anders dan een gestoorde fysiologie. De pathofysiologie onderzoekt de mechanismen die tot deze verstoringen leiden en vormt de basis van de interne geneeskunde. Degenen die al over een behoorlijke medische kennis beschikken, kunnen kiezen uit een groot scala aan diepgaande, overzichtelijke en omvangrijke leerboeken over interne geneeskunde waarin de pathofysiologie wordt behandeld. De meeste standaardwerken houden echter geen rekening met het kennisniveau van de beginnende student. Pathofysiologie is een toegankelijk leerboek. Het boek bevat hoofdstukken over hart, longen, nieren en het endocriene stelsel. Om deze kennis goed op te kunnen nemen, is enig begrip van de elementaire celbiologie vereist. Daarom worden in het eerste hoofdstuk de genetica en het functioneren van de cel uiteengezet. Het leerboek eindigt met een introductie tot de immunologie. Deze twee leergebieden (genetica en immunologie) zullen in de nabije toekomst steeds nadrukkelijker hun stempel zetten op
De medische zorg. De anatomie wordt slechts behandeld voor zover dit nodig is voor het begrip van de fysiologie. Voor wie? Pathofysiologie is geschreven als introductie tot de interne geneeskunde voor medische studenten en als leerboek voor Verpleegkundig Specialisten in de somatische zorg
Inhoudsopgave : 1 Elementaire celbiologie 1.1 Energie 1.2 De bouwstenen van de cel 1.3 De onderdelen van de cel 1.4 Het celmetabolisme 1.5 DNA, genen en chromosomen 1.6 DNA-replicatie bij celdeling 1.7 De celmembraan 1.8 Hormonen en receptoren 1.9 Virussen 1.10 Genen en kanker 2 Pathofysiologie van het hart en de circulatie 2.1 Anatomie en fysiologie van het hart 2.2 Cardiale aritmien 2.3 De pompfunctie van het hart 2.4 Anatomie en fysiologie van het vaatstelsel 2.5 Pathologie van hart- en vaatstelsel 2.6 Ischemische hartziekten 2.7 Klepgebreken 2.8 Cardiomyopathie 3 Pathofysiologie van de longen 3.1 Anatomie en fysiologie van het ademhalingsstelsel 3.2 De regeling van de ademhaling 3.3 Het zuur-basenevenwicht
3.4 Ademhalingsinsufficintie (respiratory failure) 3.5 Longpathologie 4 Anatomie en pathofysiologie van de nieren 4.1 Functionele anatomie van de nieren 4.2 Fysiologie van de nier 4.3 Water- en zouthuishouding 4.4 Pathologie van de water- en zouthuishouding 4.5 Stoornissen in de kaliumbalans 4.6 Nierpathologie 4.7 Niervervangende behandeling 5 Endocrinologie 5.1 Algemene endocrinologie 5.2 Specile endocrinologie 5.3 De belangrijkste endocriene ziekten 6 Het immuunsysteem 6.1 Het aangeboren (natuurlijke) immuunsysteem 6.2 Het verworven immuunsysteem 6.3 Het major histocompatibiliteitcomplex (HLA-systeem) 6.4 De cellulaire immuniteit 6.5 De regulatie van het immuunsysteem 6.6 Het somplementsysteem 6.7 Pathologie van het immuunsysteem 6.8 Transplantaties
Keywords: Interne geneeskunde