Herstel, empowerment en ervaringsdeskundigheid van mensen met psychische aandoeningen. - Boevink, Wilma, 1963-; Plooy, Annette, ....-; van Rooijen, Sonja, ....- (Amsterdam : SWP, 2007)
Herstel, empowerment en ervaringsdeskundigheid krijgen in dit cahier expliciet betekenis in verhalen die worden verteld door degenen die aan den lijve ondervinden wat deze begrippen betekenen. De bijdragen gaan over herstel, over herstelprojecten, over empowerment en over empowerende praktijken en over ervaringsdeskundigheid en het inzetten van ervaringsdeskundigen in de geestelijke gezondheidszorg. Het boek bevat een groot aantal indrukwekkende ervaringsverhalen. Verhalen van mensen over hoe zij het vinden om te leven met een psychische handicap en om psychiatrisch patiënt te zijn. Herstelverhalen, want ze gaan alle (ook) over de betekenis die zij geven aan wat hen overkomt, over manieren om het overweldigende in hun leven het hoofd te bieden en de lessen die zij onderweg leerden en leerden toepassen. Het eigen ervaringsverhaal opschrijven en ook nog eens gepubliceerd zien is een pure vorm van empowerment. Het 'vlekje' wordt de 'voorsprong'. De bron van schaamte wordt een bron van kennis
Een bron om trots op te zijn. Omgekeerd werkt het lezen van ervaringsverhalen ook bekrachtigend voor mensen die zelf kampen met een psychische aandoening en psychiatrisch patiënt zijn. Daarnaast zijn er bijdragen over veelbelovende praktijken die gebaseerd zijn op ervaringsverhalen en kennis op grond daarvan. In deze bijdragen wordt duidelijk hoe ervaringsdeskundigen hun kennis toepassen en anderen daarmee van dienst kunnen zijn
Inhoudsopgave : Proloog Herstel Herstel: over leven met een psychische aandoening De moed om te zijn Mijn bank Bekentenis van een onwillige patiënt Leven met een aandoening en met de psychiatrie Lijfsbehoud, levenskunst en lessen om van te leren Een weg naar herstel. Van patiënt tot 'mens met een gebruiksaanwijzing' Mijn eigen weg Herstellen doe je zelf. Cursus voor en door clinten Hulp bij zelfhulp. De opzet en ondersteuning van herstelactiviteiten in ggz-instellingen Het persoonlijke publiek maken. Werken met patiëntervaring in de psychiatrie Clinten trainen hulpverleners
Ervaringsdeskundig op weg Clinten en hulpverleners als collega's. Als ervaringsdeskundigen in dienst van onze zorginstelling Voorbij wij en zij. Dilemma's bij het inzetten van ervaringsdeskundigen Samen Mijn weg naar de top. Of toch niet helemaal? Samen deskundig. Clinten in dialoog met hulpverleners TOED: Opleidingen voor ervaringsdeskundigen 'Ik ben gek, en wat dan nog?' De stigmatisering van 'gekken' De samenleving, dat zijn wij! Persoonlijke ervaringen met stigmatisering Ik ben geen psychiatrische ziekte! Herstellen van schizofrenie Afkicken en herstel, de weg terug Over reservaten en een bijna paradijselijke ervaring in de psychiatrie. Dertig jaar hulp, hulpverleners en mijn menselijke voorkeur Rehabilitatiescholing en herstel De wij-zij-kloof Epiloog. De kracht van het herstelbegrip
Keywords: Psychiatrische patiënten; Rehabilitatie -- Psychiatrische patiënten