International accounting standards : bespreking en toepassing van de IAS/IFRS-normen. - Jorissen, Ann, ....-; Lybaert, Nadine, ....-; Rombaut, Carl, ....- (Antwerpen : De Boeck, 2006)
Het eerste hoofdstuk van het boek schetst de oorsprong en het toepassingsgebied van deze regels. Daarna wordt aandacht besteed aan hoe deze regels tot stand komen en hoe een jaarrekening onder de IAS/IFRS-normen eruitziet. Het conceptuele kader dat de inspiratiebron vormt van de IAS/IFRS-regels wordt eveneens onder de loep genomen. Daarna behandelen de auteurs de belangrijke activa- en passivaposten uit de jaarrekening alsook de waarderingsregels voor het opstellen van een geconsolideerde jaarrekening. In afzonderlijke hoofdstukken bespreken ze de definitie, erkenning en waardering van de volgende groepen van elementen: immateriële vaste activa, materiële vaste activa, financiële activa, voorraden, het eigen vermogen, voorzieningen, personeelsvoorzieningen. Omdat de IAS/IFRS-normen aspecten behandelen die niet in het Belgische kader aan bod komen of bepaalde elementen veel uitgebreider behandelen, worden in dit boek o.a. ook de volgende elementen besproken: de segmentrapportering, de bepaling van de winst per aandeel, de verloning op basis van aandelen, de erkenning van de opbrengsten, het opstellen van een kasstromentabel en de waardering van transacties in vreemde valuta. Wat dit boek uniek maakt, zijn de vele voorbeelden en illustraties uit de bedrijfswereld die de materie toegankelijker maken. Er zijn oefeningen voorzien bij alle hoofdstukken die toepassingen van standaarden bespreken (ook oplossingen beschikbaar voor docenten op www.accountancyweb.be <http://www.accountancyweb.be/ > ).
Keywords: Boekhouden; IAS