Waar woorden tekortschieten : praktijk en theorie van beeldende systeemtherapie. - Klijn, Wim, ....-; Scheller-Dikkers, Suus, ....- (Leuven : Acco, 2006)
Therapeuten kunnen in het contact met hun clinten met beeldende middelen een dialoog op gang brengen. Vooral waar de gewone verbale therapievormen niet genoeg toegang bieden, zoals bij gezinnen met jonge kinderen, allochtone families, mensen met psychosomatische klachten, doven en vele anderen die moeilijk communiceren over hun gevoelens en ervaringen, kan dit soelaas bieden. Met behulp van verf, krijt, pastel, viltstiften, klei, plasticine, collages, foto- en videotechnieken en tal van andere materialen wordt de creativiteit van gezinsleden in gezinstherapie gebruikt op een wijze die in een louter verbale therapie verborgen blijft. Praktische tips over de materialen en het gebruik ervan, de vertaalslag vanuit het creatieve product met de fenomenologische methode, het invoegen in gezinnen met jonge kinderen en kennis over de ontwikkelingsstadia bij kindertekeningen worden gevolgd door voorbeelden uit gezinstherapien. In de huidige postmoderne gezinstherapie ligt de nadruk op de dialoog.
In de beeldende systeemtherapie komt dit tot uiting in het werken met narratieve metaforen, oplossingsgerichte therapie en het gebruik van het reflectieve team. Voorbeelden bij emotionele problemen en gedragsstoornissen van kinderen, seksueel misbruik, losmakingsproblematiek en schoolfobie maken duidelijk hoe men kan werken.Dit boek is bedoeld voor psychiaters, klinisch psychologen, gezondheidszorgpsychologen, psychotherapeuten, systeemtherapeuten, maatschappelijk werkers en creatief therapeuten die met beeldende middelen in gezinnen willen werken
Inhoudsopgave : 1 Wat is beeldende systeemtherapie? Beeldende systeemtherapie als een vorm van psychotherapie 2 Waar woorden tekortschieten. Beeldend werken in vogelvlucht 3 Invoegen en gezinsdiagnostiek met behulp van spel en creatieve technieken. Jonge kinderen in beeldende gezinstherapie 4 Vertrouwdheid met materialen. Over het hoe en wat in gezinstherapie met beeldende middelen: een handreiking 5 De ontdekkingstocht door de eigen tekening. De vertaalslag
Vanuit het creatieve product naar woorden 6 De ontwikkelingsstadia van de kindertekening. De normale ontwikkeling van het tekenen van kinderen 7 Gezinstaxatie. Beeldende systeemtherapie vanuit het eerste-orde-denken 8 Oplossingsgerichte therapie en de narratieve dialoog. Beeldende systeemtherapie vanuit het postmoderne systeemdenken 9 Van de donderwolk en het zonnetje. Een gezinsobservatie 10 De verloren bal. Een structureel-strategische gezinstherapiesessie 11 Mensen en een eiland met grenzen. Circulair interviewen bij beeldende systeemtherapie 12 De ontbrekende vader. Genderaspecten bij een gezin van drie generaties vrouwen 13 Gaat geel in blauw veranderen? Individuele beeldende systeemtherapie bij een adolescent 14 Ik maak je dood, Dracula! Behandeling van een achtjarig getraumatiseerd meisje en haar moeder 15 Het reflecterende artteam. Feedback op het therapieproces met een eigen tekening door een collega-therapeut
Keywords: Creatieve therapie; Gezin -- Systeemtherapie; Gezinstherapie