Kleinschalig genormaliseerd wonen voor personen met dementie. - Van Audenhove, Chantal, ....-; De Coster, Iris, ....-; Declercq, Anja, ....- (Antwerpen : Garant, 2003)
Personen met een dementie en hun familieleden verkiezen meestal in hun vertrouwde omgeving te blijven tot het einde. Soms is dit niet (meer) mogelijk, omdat de zorglast te intensief wordt of omdat de draagkracht van de mantelzorgers overschreden is. In dat geval verkiezen vele dementerende ouderen en hun familieleden een leefomgeving die zoveel mogelijk op de gewone thuissituatie lijkt, waar men zo zelfstandig mogelijk kan leven en toch de verzorging en de steun kan krijgen die men wenst en nodig heeft. Het "kleinschalig genormaliseerd wonen" kan beschouwd worden als een waardevolle aanvulling op het klassieke rusthuisconcept. Een eerste deel van dit boek richt zich tot nieuwe initiatiefnemers. Het is een draaiboek met een beschrijving van alle keuzes waarvoor men komt te staan bij de organisatie van het kleinschalig genormaliseerd wonen. Het tweede deel van dit boek is een blauwdruk voor beleidsmakers: het bevat voorstellen om de huidige regelgeving aan te passen, zodat het kleinschalig genormaliseerd wonen kan worden gerealiseerd. Dit boek is het resultaat van een onderzoek door LUCAS, De Bijster en Huis Perrekes, gefinancierd door de Vlaamse en Federale Overheid en Cera Foundation.
Inhoudsopgave (verkort): Visie - Klimaat en organisatiestructuur - Familie - Personeel - Personeelsbeleid en organisatie van het werk - Omgeving en architectuur - Kostenplaatje - Blauwdruk voor de overheid.
Keywords: Dementie -- Hulpverlening; Wonen -- Ouderen