Praktijkgids competentieontwikkeling. - Seynaeve, Katrien, ....- (Leuven : Acco, 2006)
Sinds de hype rond het competentiedenken op het einde van de jaren 1990, leveren organisaties steeds meer inspanningen om de ontwikkeling van menselijke competenties op systematische en duurzame wijze te stimuleren. Ook in het onderwijs, de non-profit sector en de sociale economie is er steeds meer aandacht voor het competentiedenken. Over het thema zijn in de HR-literatuur al tal van concepten en invalshoeken voorgesteld. Maar hoe pakken organisaties het nu in de praktijk aan?In dit boek gaat de auteur uitgebreid in op de praktische implementatie van het competentiedenken, met de focus op uitvoerende werknemers. De globale aanpak van dergelijk project, met diverse proceskenmerken, komt uitgebreid aan bod. Daarnaast wordt een productengamma voorgesteld met instrumenten voor het analyseren, meten en ontwikkelen van competenties. In elk hoofdstuk komen mogelijke valkuilen en kritische succesfactoren aan bod. Je vindt er verschillende cases, voorbeelden, tips en suggesties in terug.Het boek
Is een synthese van ervaringen met processen in diverse organisaties, uit zowel profit als non profit sector. De voorgestelde methodiek en de praktijkvoorbeelden kunnen een aanzet zijn om concrete acties te ondernemen op maat van een bedrijf of organisatie
Inhoudsopgave : Deel 1: Competentiedenken: achtergronden en betekenissen 1.1 Visie en perspectieven 1.2 Begrippenkader Deel 2: Competentiedenken in de praktijk 2.1 Hoe competentiedenken introduceren? 2.2 Competentieanalyse 2.3 Competenties meten 2.4 Ontwikkelen van competenties Deel 3: Integratie competentiedenken in HR-activiteiten 3.1 Rekrutering en selectie 3.2 Introductie en socialisatie 3.3 Doorgroei 3.4 Opleidingsplannen Ten slotte Bibliografie BijlagenBijlage 1: Voorbeeld van een stappenplan Bijlage 2: Checklist stand van zaken competentiemanagement Bijlage 3: Competentieprofiel operator functie (grafische sector) Bijlage 4: STARR-concept in het kader van een functioneringsgesprek Bijlage 5: POP Smet Bijlage 6: Formulier voortgangsgesprek
Smet Bijlage 7: Voortgangsgesprek Smet - competentiebijlagen
Keywords: Arbeids- en organisatiesociologie; Competenties