Jonge leerlingen met een risicovolle ontwikkeling : achtergronden, diagnose en behandeling. - van der Aalsvoort, Diny, ....- (Leuven : Acco, 2006)
Ongeveer n op de honderd kinderen loopt jaarlijks al op jonge leeftijd vast op school. In de kleuterklas of het eerste jaar van de lagere school cq de eerste drie jaar van de basisschool lijken deze kinderen niet toe aan formeel onderwijsaanbod. Ze gedragen zich als een kind van drie terwijl ze al zes zijn, lijken niet aanspreekbaar en gaan zichtbaar met weinig animo naar school. Dit boek is vooral gericht op het verhelderen van de achtergrond van het gedrag van deze kinderen. We bespreken in een eerste deel hoe kinderen zich meestal ontwikkelen en gaan vervolgens in op vijf leerlingen die staan voor vijf typen problemen. Wijnand is liever passief dan volop in beweging, Josef durft niets en huilt snel, Kas praat veel maar begrijpt weinig, Victor praat niet maar lijkt veel te begrijpen, Elise heeft geen belangstelling voor boeken.Deel twee gaat over de diagnostische besluitvorming om de problematiek van deze kinderen te kunnen duiden. Het derde deel van het boek is gewijd aan recente
Inzichten in de aanpak van problemen bij de doelgroep en in het bijzonder bij de vijf kinderen die in deel 2 zijn gentroduceerd. Het geheel richt zich tot ontwikkelingspsychologen, orthopedagogen, genteresseerde schoolbegeleiders en gespecialiseerde leerkrachten
Inhoudsopgave : 1 Algemene inleiding 2 De ontwikkeling van kinderen vanuit een transactioneel perspectief 2.1 Inleiding 2.2 Het transactionele model 2.3 Factoren in de thuisomgeving 2.4 Factoren in de voorschoolse opvang 2.5 Factoren in de vroegschoolse opvang 2.6 Kenmerken van een problematisch ontwikkelingsverloop 2.7 Betekenis van het transactionele model voor diagnostische besluitvorming 3 Het kind als uitgangspunt bij een normale ontwikkeling 3.1 Inleiding 3.2 Cognitieve ontwikkeling 3.3 Taalontwikkeling 3.4 Sociale ontwikkeling 3.5 Emotionele ontwikkeling 3.6 De ontwikkeling van spel 3.7 Motorische ontwikkeling 3.8 Ontluikende geletterdheid 3.9 Ontluikende gecijferdheid 3.10 Voorbeelden van een problematisch ontwikkelingsverloop
3.11 Conclusie 4 Diagnostische besluitvorming bij jonge leerlingen met een risicovolle ontwikkeling 4.1 Inleiding 4.2 Impasse bij opvoeden en/of onderwijzen 4.3 De relatie tussen orthopedagoog en opvoeder 4.4 Diagnostische besluitvorming bij een impasse 4.5 Casustiek 5 Aanpak en behandeling bij jonge leerlingen met een risicovolle ontwikkeling 5.1 Inleiding 5.2 Aanknopingspunten uit effectstudies 5.3 Aanpakken: de omgeving als aanknopingspunt 5.4 Casustiek 5.5 Behandelen: gebruikmaken van de mogelijkheden van het kind 5.6 Casustiek 5.7 Conclusie
Keywords: Gedragsstoornissen -- Basisonderwijs; Leerstoornissen -- Basisonderwijs; Zorgverbreding -- Basisonderwijs