Superguppie krijgt kleintjes. - Van de Vendel, Edward, 1964-; Van Der Weel, Fleur, ....- (Amsterdam : Querido, 2005)
Vrolijke en tegelijk filosofische gedichten over alledaagse onderwerpen in het leven van (jonge) kinderen: over guppievriendjes, het drukke verkeer in de supermarkt, tikkende palen bij zebrapaden en de tikkende stok van opa, grijze haren van moeders en de lijnen in je hand. Zonder een enkele maal door de knieën te gaan, weet de dichter alledaagse gebeurtenissen die soms vol emoties zijn te beschrijven in poëtische en gevoelige woorden. De taal is begrijpelijk voor jonge kinderen en staat dichtbij hun belevingswereld. In veel gedichten is gebruikgemaakt van het ik-perspectief. De humoristische tekeningen in zwart-wit met een helderblauwe steunkleur waarin telkens hetzelfde hondje terugkomt, maken een onlosmakelijk gedeelte van de gedichten uit. Handelingen en gedachten van de ik (of ander perspectief) en de hond schuiven in elkaar. De lezer/luisteraar kan zich mede hierdoor goed identificeren met het handelende personage uit de gedichten. Identificatie met dieren is immers een bekend gegeven voor kinderen. Een bundel gedichten om bij te glimlachen en om af en toe eens over na te denken. Vanaf ca. 6 jaar. Vervolg op 'Superguppie'*, in 2004 bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs, een Zilveren Griffel en een Vlag & Wimpel van de Penseeljury.
Jeugdboekenweek 2006
Leeftijd: 7+
Keywords: Poëzie