Een huis vol muziek. - Verhelst, Claudia, 1974- (Wielsbeke : De Eenhoorn, 2001)
Op de bloemenheuvel staat een huis. In het huis wonen Roos en haar vrienden. Alle bewoners hebben het ontzettend druk. Ze oefenen heel druk. Ze oefenen heel hard voor morgen. Want morgen is het een bijzondere dag. Roos, de muziekinstrumentendokter, woont in een huis vol muzikanten die allemaal druk repeteren voor morgen, want dan is het een bijzondere dag. Het verhaal stelt weinig voor, en dat de bijzondere feestdag waarnaar uitgekeken wordt de eerste dag van de lente betreft is eerder een anticlimax. De zachtgekleurde tekeningen, waarop muzieknootjes rondvliegen en stukjes tekst ingeplakt zijn, hebben geen diepte waardoor ze niet echt leven. Wel een mooi uitgegeven, verzorgd prentenboek waarop elke bladzijde een aangekleed dier oefent op een ander muziekinstrument, welke dan ook apart onderaan de linkertekstpagina is afgebeeld. Toch uniek door de informatie over muziekinstrumenten, een origineel thema waar behoefte aan is. Geschikt om voor te lezen en te gebruiken bij een muziekproject.
Het aantrekkelijkste in Een huis vol muziek is de spanningsopbouw. Bij elk dier dat op zijn instrument oefent (met leuke klanknabootsingen), komt dezelfde zin terug: want morgen is het een hl bijzondere dag, zodat je steeds meer naar die dag en het slot van het boek gaat uitkijken. Helaas ontgoochelt dat slot: de dieren vieren het begin van de lente. Dit einde zet de magere plot extra in de verf, maar met een te dikke laag woorden: Het feestlied. Voor de bloemen en de bomen en de planten. Om hen te wekken uit hun winterslaap. Zodat ze weer kunnen groeien en bloeien. Want vandaag, weet je, vandaag begint de lente. Dit citaat maakt ook duidelijk hoe flets de taal is, met korte, stroeve zinnetjes en flauwe oppeppers als weet je en verder oef, ha ha ha of nee hoor. De illustraties zijn kleurrijk en speels maar niet origineel. De invloed van Kristien Aertssen is overduidelijk, zowel in de lijnvoering als in het kleurgebruik. Wel leuk is dat er op de prenten heel wat te ontdekken valt: bij het
Nijlpaard in bad staat op de kast een klein nijlpaardje met een muis op zijn rug dat keuteltjes laat vallen. Bij de leeuw hangt een kaart van Zuid-Afrika aan de muur. Door het raam zie je een feestelijke maan en voor het bed staan konijnenpantoffels.
Leeftijd: 5+
Bijlage: Kadee 4(2007)4.
Keywords: Dieren; Muziekinstrumenten; Muziek