Competentiemanagement met kansengroepen. - Laperre, Inge, ....-; Audenaert, Mieke, 1977- (Antwerpen : Garant, 2007)
Competentiemanagement is een beproefd concept dat zijn nut al uitgebreid heeft bewezen. Het werd echter nog maar weinig toegepast op organisaties die met kansengroepen werken. Toch kan het juist hier vele voordelen bieden, zowel voor de werkgever als de werknemer. Enerzijds streven ook medewerkers uit kansengroepen uiteraard een goed gevoel op de werkvloer na. Anderzijds kunnen organisaties die met kansengroepen werken, competentiemanagement strategisch inschakelen om hun visie te bereiken en meer rendement te halen. Dit boek biedt een volledig uitgewerkt stappenplan met opdrachten en werkinstrumenten. De auteurs gaan in op concrete vragen als: Hoe realiseer ik duurzame tewerkstelling voor kansengroepen? Hoe implementeer ik een cultuur van competentiemanagement? Hoe stel ik een POP - Persoonlijk OntwikkelingsPlan op met medewerkers uit de kansengroepen? Hoe kan ik waarderend werken met kansengroepen? Hoe leid ik werkleiders op tot professionele coaches? Hoe verander ik ongewenst gedrag?
Alles wordt gestaafd met tal van praktijkverhalen, voorbeelden en tips.HR-verantwoordelijken, leidinggevenden en stafmedewerkers die competentiemanagement willen invoeren of optimaliseren, werkleiders en jobcoaches die medewerkers uit de kansengroepen coachen in hun job, zijn de eerste doelgroepen van deze publicatie
Inhoudsopgave : Hoofdstuk 1: Competentiemanagement, iets voor u? Hoofdstuk 2: Enkele basisconcepten op een rij 2.1 Competenties 2.2 Soorten competenties 2.3 Competentiecategorien 2.4 Competentiemanagement Hoofdstuk 3: Nut van competentiemanagement voor kansengroepen 3.1 Competentiemanagement voor iedereen? 3.2 Mensen uit de kansengroepen 3.3 Competentiemanagement voor kansengroepen Hoofdstuk 4: Competentiemanagement kadert in een ruimer strategisch beleid 4.1 Wanneer spreek je over strategisch management? 4.2 Hoe een strategisch personeelsbeleid of HR management voeren? 4.3 Hoe verhoudt competentiemanagement zich tot kwaliteitszorg? 4.4 Competentiemanagement vraagt veranderingsmanagement
Hoofdstuk 5: Competentiemanagement voor kansengroepen in 10 stappen 5.1 Voorbereiding/Organisatieniveau 5.1.1 STAP 1. Visie vaststellen en basis draagvlak leggen 5.1.2 STAP 2. Diagnosefase 5.1.3 STAP 3. Strategische kerncompetenties inventariseren 5.1.4 STAP 4. Gewenste algemene competenties inventariseren 5.1.5 STAP 5. Takenanalyse maken 5.1.6 STAP 6. Taakgebonden competenties traceren 5.2 Implementatie/Individueel niveau 5.2.1 STAP 7. Aanwezige competenties vaststellen STAP 7 A. Aanwervings- en onthaalprocedure STAP 7 B. Observeren en scoren 5.2.2 STAP 8. Competenties ontwikkelen 5.2.3 STAP 9. Competenties opvolgen en evalueren 5.2.4 Nog enkele beschouwingen Hoofdstuk 6: Evaluatie 6.1 STAP 10. Is de visie bereikt?
Keywords: Competentiemanagement; Human Resource Management; Sociale werkgelegenheid; Sociale werkplaatsen