Samen op een hobbelpaard : over preventie en ondersteuning van opvoedingssituaties. - Decoene, John, ....-; Myny, Frank, 1956-; Vanthuyne, Tine, 1972- (Antwerpen : Garant, 2006)
Dit boek reikt een denkkader en concrete preventiepraktijken aan voor de ondersteuning van opvoedingssituaties. Kinderen en jongeren zijn hierbij, net als ouders en andere opvoeders, actoren die de opvoedingssituatie zelf mee construeren. Onder impuls van het team preventie jeugdbijstand West-Vlaanderen werden meerdere preventiepraktijken ter ondersteuning van opvoedingssituaties ontwikkeld. Deze situaties doen zich voor in het gezin en in andere opvoedingsmilieus waaronder de vrije tijd, het onderwijs en de kinderopvang. Deze preventiepraktijken hebben eenzelfde doelstelling. Ze voorkomen dat gezinnen worden uitgesloten van het opvoedingsondersteunend aanbod en sociale probleemdefinities waarin ze betrokken zijn. Ze buigen zich in samenwerking en in samenspraak met ouders en kinderen over de vraag welke opvoeding geboden moet worden opdat alle kinderen in alle situaties zich sociaal en cultureel kunnen ontplooien. De auteurs brengen in deze publicatie verslag uit van dit proces. Daarbij
Worden deze praktijken ook geplaatst binnen meer theoretische reflecties over preventie, pedagogiek en de ontmoeting tussen gezin en samenleving. Tot slot reflecteren een aantal deskundigen inzake opvoeding en preventie op het ontwikkelde denkkader en de concrete preventiepraktijken. Dit boek richt zich tot iedereen die zich in praktijk, beleid en onderzoek bezighoudt met ondersteuning van opvoedingssituaties en preventie
Inhoudsopgave : Situering Uitgangspunten voor een pedagogisch referentiekader voor preventie De dialoog tussen gezin en samenleving: moeten of ontmoeten? Sporen voor de ondersteuning van opvoedingssituaties, met bijzondere aandacht voor het perspectief van kinderen en ouders Preventiepraktijken in de Bijzondere Jeugdbijstand Het ondersteunen van een opvoedingssituatie waartoe ook het kind behoort Opvoedingsondersteuning in de vrije tijd: preventie van structurele verandering? Opvoedingsondersteuning: van pedagogische preventie naar empowerment Pedagogisch denken: een Trojaans
Paard voor de algemene preventieve opvoedingsondersteuning?
Keywords: Jeugdzorg; Opvoedingsondersteuning