Jongeren met leer- of gedragsproblemen : naar een school met zorg. - Ghesquière, Pol, ....-; Grietens, Hans, 1965- (Leuven : Acco, 2006)
Leer- en gedragsproblemen worden nog steeds onvoldoende herkend en erkend in het secundair onderwijs. Meer bepaald gaat het om problemen en stoornissen van jongeren met een gemiddeld of zelfs bovengemiddeld IQ, maar die toch om één of andere reden uitvallen op school, omdat ze bijvoorbeeld lijden aan dyslexie, dyscalculie of ADHD. Met dit boek willen de auteurs alle onderwijsbetrokkenen informeren over en sensibiliseren voor een zorgzame aanpak van leer- en gedragsproblemen in het secundair onderwijs. Hoe kunnen we concreet en tijdig deze problemen op school onderkennen en er op een verantwoorde manier mee omgaan? Elementen van antwoord worden aangereikt door onderzoekers die de actuele wetenschappelijke inzichten op dit terrein vertalen naar het onderwijsveld. Mede vanuit deze inzichten schetsen beleidsverantwoordelijken enkele recente initiatieven op het niveau van het school- en onderwijsbeleid. Tenslotte worden ook vanuit de hulpverlening concrete handvatten aangereikt om aan de grotere zorgvraag van deze leerlingen tegemoet te komen.
Keywords: Gedragsstoornissen -- Secundair onderwijs; Leerstoornissen -- Secundair onderwijs