Stress : vriend en vijand : de aanpak van stress, thuis en op het werk. - Compernolle, Theo, ....- (Tielt : Lannoo, 2006)
Hoe kunnen we goed omgaan met stress, thuis en op het werk? Het is vandaag een van de belangrijkste uitdagingen voor iedereen. Wie al te gestrest is, presteert minder goed, is minder creatief, neemt meer verkeerde beslissingen en loopt veel meer kans ziek te worden. Stress is een heel gemene vijand, maar het kan ook een fantastische, stimulerende vriend zijn, die je helpt om topprestaties te leveren. Dit hangt af van de manier waarop je met je stress omgaat. In dit onmisbare vlot leesbare basisboek over stressmanagement komen de verschillende aspecten van stress gedetailleerd aan bod, zoals: - Wat is stress? Hoe kun je stress voorkomen en je ertegen verdedigen? - Wat zijn de gevolgen van stress voor jezelf, je gezin, je werk? - Hoe kun je je stressweerstand verhogen? - Hoe kun je de weerstand van je team, je afdeling, je bedrijf verhogen? - Hoe weet je op tijd dat je verkeerd met je stress omgaat? - Welke invloed heeft stress op je gezondheid? - Hoe vorm je stress om tot een motor voor
Succes?Inhoudsopgave Deel 1: Stress en veerkracht 1 De kosten van stress, de baten van stressmanagement 2 Stress: bedreiging, uitdaging of genot 3 Stress zit voornamelijk in je hoofd 4 Stress en het ontstaan van ziekten 5 Stress: levensreddende oerreacties 6 Stressverschijnselen, stresssignalen en alarmsignalen 7 Veerkracht 8 Omgevingsfactoren die de veerkracht benvloeden 9 Stress en steun vanuit het gezin 10 Veerkracht bevorderen in het bedrijf 11 Veerkrachtondermijnende factoren 12 Veerkrachtondermijnende gebeurtenissen Deel 2: Stressmanagement, op het werk en individueel 1 Stressmanagement door en voor het bedrijf 2 Het stresssignaaldagboek 3 Bewuste, willekeurige ontspanning 4 Kanaliseer je type-A gedrag 5 Houd op met micro-multitasking en continu online zijn 6 Duidelijke persoonlijke prioriteiten 7 Anders denken 8 Timemanagement 9 Het uiten van emoties 10 Voor jezelf opkomen 11 Het sociaal netwerk bevorderen 12 Bewegen tegen stress 13 Goed slapen 14 Goede eetgewoonten 15 Ontspannings-
En vakantiemanagement 16 Het veranderen van ingebakken gewoontes
Keywords: Stress