Metacognitieve therapie bij de gegeneraliseerde angststoornis : gevalsbeschrijvingen uit de behandelkamer. - van der Heiden, Colin, ....-; Poppe, Maria, ....-; de Stigter, Ella, ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2007)
De Gegeneralisserde Angststoornis (GAS) is in vergelijking met andere angststoornissen een matig behandelbare stoornis gebleken. De afgelopen jaren zijn er diverse GAS-specifieke theoretische modellen ontwikkeld om te proberen de behandelresultaten te verbeteren. Hieruit zijn behandelprogramma's voortgekomen, waaronder de metacognitieve therapie (MCT). Deze therapie lijkt in eerste onderzoeken effectiever dan algemene cognitieve gedragstherapie. Over de metacognitieve theorie en vooral de therapie gaat dit boek. De principes en technieken van MCT worden verhelderd aan de hand van verschillende casussen. Drie verschillende behandelaars beschrijven de MCT zoals zij die hebben uitgevoerd. In intermezzo's worden de overwegingen van de therapeut weergegeven, zodat de lezer de worsteling van de therapeut meebeleeft. Een apart hoofdstuk is gewijd aan de valkuilen die de auteurs in de behandeling van GAS-patiënten zijn tegengekomen. Tot slot komen de patiënten aan het woord; hun visie is integraal afgedrukt.
Keywords: Angsten -- Metacognitieve therapie