Psychoanalyse, cognitieve psychologie en evidence-based medicine. - Luyten, Patrick, ....-; De Block, Andreas, ....-; Van Haute, Philippe, ....- (Leuven : LannooCampus, 2007)
De sterke opkomst van het zogenaamde evidence-based denken in de psychiatrie en klinische psychologie (dit is: behandelvormen die dienen gestoeld te zijn op degelijke wetenschappelijke evidentie) wordt zowel de psychoanalyse als de cognitieve psychologie, en in haar zog de cognitieve gedragstherapie uitgedaagd om de grondassumpties van haar visie en werkwijze te verantwoorden aan collega-wetenschappers en het brede publiek. Dit leidt tot een boeiende, maar niet altijd even vlot verlopende, discussie over gelijkenissen en verschillen, over mogelijkheden tot dialoog en (voorlopig) onoverbrugbare verschillen. Dit boek bundelt een reeks bijdragen rond dit thema en richt zich tot al wie geïnteresseerd is in deze thematiek, hetzij vanuit meer filosofisch, hetzij vanuit meer klinisch perspectief. Vragen die onder meer aan bod komen zijn: hoe beïnvloedt het mensbeeld binnen de cognitieve psychologie en psychoanalyse concreet onderzoek en klinisch handelen? Hoe gefundeerd is dit mensbeeld? En hoe bewust is men zich van de implicaties ervan? Is psychopathologie duidelijk af te grenzen van de normaliteit? Of is het moeilijk om een duidelijk onderscheid tussen beiden te maken? Is het zo dat de empirische status van de psychoanalyse sterk te wensen overlaat, terwijl de cognitieve gedragstherapie kan rekenen op sterke empirische ondersteuning? Met bijdragen van Prof. dr. Bernard Sabbe (Faculteit Geneeskunde, Universiteit Antwerpen en Radboud Universiteit Nijmegen), Prof. dr. Philippe Van Haute (Radboud Universiteit Nijmegen), Dr. Patrick Luyten (Departement Psychologie, K.U.Leuven), Prof. dr. Jozef Corveleyn (Departement Psychologie K.U.Leuven), Dr. Guido Pieters (Universiteit Psychiatrisch Centrum Kortenberg), Prof. dr. Bouwdewijn Van Houdenhove (U.Z.Gasthuisberg, K.U.Leuven) en Dr. Andreas De Block (Radboud Universiteit Nijmegen).
Keywords: Cognitieve psychologie; Psychoanalyse