Maken en onderzoeken. - Bouwmeester, Tjitse, ....-; Doornekamp, G., ....-; Kleingeld, R., ....- (Groningen : Wolters-Noordhoff, 2006)
Maken en onderzoeken behandelt het vak Techniek in het primair onderwijs en is een grondige herziening van het boek Ontwerpen en maken. Het boek is ingepast in een reeks van twee boeken die in samenhang gaan over het domein 'Natuur en Techniek'. Naast dit deel over Techniek is er een uitgave gepland over Natuur. Als leidraad voor deze herziening gelden de nieuwe kerndoelen van 2004 voor het primair onderwijs van het domein 'Natuur en techniek' en de domeinbeschrijving van techniek (Cito). Ook inhoudelijke aspecten die voortkomen uit het project Verbreding Techniek Basisonderwijs en ervaringen van docenten met de vorige editie zijn in deze herziening verwerkt. In Maken en onderzoeken ligt het accent minder op de algemene didactiek, maar vooral op de speciale didactiek van het techniekonderwijs. Hierbij staat de praktijk van het techniekonderwijs in de basisschool centraal. De stof is toegankelijker gepresenteerd dan in de vorige editie, met meer illustraties en voorbeelden uit de praktijk. Daarnaast worden in deze herziening de vakinhoudelijke en de didactische competenties in één boek besproken. Bovendien is het boek compacter, waardoor de stof met een beperkt aantal contacturen toch in zijn geheel behandeld kan worden.
Keywords: Technologische opvoeding -- Basisonderwijs