Ik heet niet dom : leren leven met leerstoornissen. - Cooreman, Anny, ....-; Bringmans, Marleen, ....- (Leuven : Acco, 2007)
Lezen gaat niet vanzelf, hoofdrekenen gaat zo traag, moeite met de klok, in alles te traag, de trein missen omdat een tabel lezen zo lastig is ...Dit zijn situaties die kinderen en volwassenen met problemen als dyslexie en dyscalculie zeker herkennen. Want dyslexie betekent wel heel wat meer dan letters omkeren en te veel fouten lezen.Kobe (6jaar), Hanne (15 jaar), Toon (21 jaar), Mia (40 jaar) en anderen vertellen over alledaagse situaties die bij hen niet vanzelf lopen. Ze denken dan ook algauw dat ze dom zijn. Ze zijn niet dom, maar voor hen gaat niets automatisch. De auteurs kennen het probleem van binnenuit. De talrijke tips groeiden uit hun contacten met kinderen, ouders en klastitularissen. Hoe voel je je als je partner zijn/haar afspraken telkens vergeet en wat kun je er samen aan doen? Hoe help je een leerling die de toetsen op de rekenmachine telkens weer vergeet? Zijn er trucjes om de weg te vinden en je agenda te plannen? Een boek vol herkenbare situaties en onmiddellijk bruikbare
Tips over leerstoornissen in het dagelijks leven. Een must voor leerkrachten, ouders en jongeren. Leerstoornissen hebben niets met 'slim' of 'dom' te maken. Je kunt heel intelligent zijn en toch last hebben van leerstoornissen. Ook als volwassene kan je nog iets veranderen aan dat probleem. Dit boek kan daarbij helpen. De auteurs werkten in de context van de vzw Die-'s-Lekti-kus aan een project 'Eerste hulp bij leerstoornissen'. Dat project zette hen er toe aan om de kennis die ze doorheen de jaren vergaarden, in een boek neer te schrijven en er een video over te maken. Het boek biedt een gevarieerd aanbod van eenvoudige recepten, praktische tips, concrete hulpmiddelen en de nodige humor om te leven met leerstoornissen. De lezer krijgt de raad dit boek te benaderen als een kookboek waar je kan in bladeren om ideen op te doen. Het is niet duidelijk voor wie het boek juist bestemd is: voor de volwassene met leerstoornissen of voor leerkrachten, ouders en jongeren? Alleszins geeft het boek veel
Bruikbare tips over heel uiteenlopende onderwerpen: dyslexie, rekenstoornissen, spellen, leerstijlen, huiswerk Dat maakt ook het verschil uit met andere boeken over leerstoornissen. Niet de theorie over leerstoornissen staat centraal, maar de concrete tips en trucjes
Inhoudsopgave : Leerproblemen en leerstoornissen Helemaal vergeten! Over weten en vergeten Je weet wel, die dingens bij dingens! Over woordvindingsmoeilijkheden Wat? Al zo laat? Over het uur en de tijdsbeleving Oh nee, weer een vlek! Over motorische onhandigheid Dat ligt nog thuis! Over organiseren en inpakken Links of rechts? Over ruimtelijke orintatie en kaartlezen M...N...O...P...Q... Waar is die F? Over opzoeken in alfabetische lijsten Als leren niet vanzelfsprekend is. Over leerstijlen Dev os qe deer en ... Over leesproblemen bij jongeren en volwassenen Gebeurt of gebeurd? Over hardnekkige spellingsproblemen en computers Over vreemde talen leren 969 of 696? Over cijfers, codes en rekenstoornissen die blijven Ik heet niet dom
Of is het bom? Over leesstoornissen en leesstimulering Wed of wedt. Over hardnekkige fouten bij het spellen 6 x 7 = 13.. 42 ..63. Over rekenstoornissen en rekenproblemen Wat staat er nog op je agenda? Over huiswerk Is dat erfelijk? Over ouders met leerstoornissen Doe toch eens normaal! Over samen leven en werken Waarom ben ik niet zoals iedereen? Over zelfbeeld.
Keywords: Leerstoornissen