Verdedigingssporten : judo op school : een didactische en praktische leidraad bij de lessen lichamelijke opvoeding. - Vanderghote, Jan, ....-; Heylen, Jef, ....-; Veulemans, Eric, ....- (Leuven : Acco, 2005)
Vlaanderen is rijk aan topjudoka's en judotrainers, maar goede judopedagogen zijn dungezaaid. Vanderghote, Heylen en Veulemans vormen al jaren een team dat gekend is om zijn doordachte degelijkheid. Gezien de recente veranderingen, zowel in het onderwijs als in het judo, verwezenlijken zij met dit boek een noodzakelijke actualisering van de vorige uitgave (1990). Het judo hanteert sinds enkele jaren een nieuwe indeling van de judotechnieken en ook het wedstrijdreglement onderging belangrijke wijzigingen. In de eerste graad van het middelbaar onderwijs werden de eindtermen ingevoerd die o.a. kennismaking met vechtsporten verplicht stellen. Alle leerkrachten LO kunnen met dit boek in de hand vol vertrouwen deze verplichte lessen tegemoet zien. Judo op school valt uiteen in twee grote delen. Deel één brengt inzicht in de didactische en methodische onderbouw voor een veilig en verantwoord judo op school. Deel twee is praktisch en bespreekt in detail de uitwerking van het judo-onderricht op school, inclusief een uitgewerkte les en een evaluatieformulier. Beide delen worden knap ondersteund door zeer functionele illustraties. Toch ontlokken de illustraties enkele bedenkingen. De moeilijke judobeweging die de omslagontwerper gebruikt op het voorplat, behoort niet tot de "haalbare en eenvoudige bewegingspatronen" die de auteurs aanbrengen. Verder is er een onverenigbaarheid tussen uitleg en illustratie wat betreft de beenpositie bij hon gesa gatame. De inhoud en het jargon van Judo op school beperkt de doelgroep tot de leerkrachten LO, maar voor hen is het boek dan ook als manna.
Keywords: Lichamelijke opvoeding; Sport