Basketbal op school : spelend leren. - Leysen, Hilde, ....-; Dehandschutter, Toon, ....- (Leuven : Acco, 2013)
Basketbal op school is een praktijkgericht handboek voor leerkrachten lichamelijke opvoeding (derde graad lagere school en secundair onderwijs) en voor studenten in de lerarenopleiding.In dit boek zijn negen onderwijsthemas uitgewerkt die telkens meerdere technische en tactische vaardigheden groeperen tot functionele spelgehelen. De themas zijn gericht op het verbeteren van de deelnamebekwaamheid van de leerling en het oplossen van spelproblemen bij het spelen van 3 tegen 3.Elk onderwijsthema is uitvoerig gestoffeerd met spelgerichte leerstofprogressies en met praktische informatie om het thema te onderwijzen, zoals fotoreeksen die de observatie ondersteunen, leerdoelen die de aandacht richten naar essentile aspecten van de onderwijsactiviteit, methodische wenken en organisatorische tips.Het theoretische deel vooraan in het boek biedt het nodige kader om basketbal op een spelgerichte manier te onderwijzen, om een progressieve leerstofopbouw te ontwerpen en om leerlingen efficint te ondersteunen
In hun leerproces. Basketbal op school is een handboek bedoeld voor (aspirant-)leerkrachten lichamelijke opvoeding (derde graad lager onderwijs en secundair onderwijs). Het boek is opgebouwd uit twee delen. In het eerste deel besteden de auteurs de nodige aandacht aan de didactische principes die gehanteerd worden bij het onderwijzen van diverse sportspelen en meer in het bijzonder van basketbal. Er wordt achtereenvolgens stilgestaan bij de spelgerichte aanpak voor het onderwijzen van basketbal en het ontwerpen van een effectieve leerweg voor basketbal. Ook vindt men in dit deel een stap-voor-stapstrategie die de leerkracht kan hanteren indien hij basketbal op een doelgerichte manier wenst te onderwijzen. In een laatste hoofdstuk motiveren de auteurs hun keuze voor het "doel"spel drie tegen drie en maken ze een analyse van dit spel. Uit deze spelanalyse worden de negen onderwijsthema's gedistilleerd. Ze vormen de inhoud van het tweede gedeelte van het boek. Ieder onderwijsthema wordt volgens dezelfde
Structuur uitgewerkt. Men start telkens met het formuleren van duidelijke leerlingendoelen die de nodige aandacht hebben voor de cognitieve, sociale en motorische component. Dit is toch wel een bijzonder pluspunt voor dit boek. Nadien volgen een aantal bedenkingen en suggesties waar de lesgever rekening dient mee te houden. Naast deze theoretische beschrijving van de leerinhoud vindt men ook meerdere spelvormen en/of opbouwreeksen met oefenstof voor het ontwikkelen van beschreven vaardigheden. De oefenstof is gerangschikt volgens stijgende moeilijkheidsgraad. De leerkracht kiest zelf welke inhouden het beste aansluiten bij de beginsituatie van de leerlingen. Het geheel wordt ondersteund met prachtig fotomateriaal dat de speluitleg duidelijk vergemakkelijkt. Voor zij die in het onderwijs en eventueel in clubverband competitief of recreatief bezig zijn met basketbal, is dit werk meer dan een aanrader
Inhoudsopgave : Deel 1 - THEORIE Hoofdstuk 1 : In balsporten is authentiek onderwijzen spelgericht onderwijzen
Hoofdstuk 2 : Een leerweg ontwerpen in basketbal Hoofdstuk 3 : De leerkracht als manager van krachtige leeromgevingen Hoofdstuk 4 : Drie tegen drie aanbieden Deel 2 - PRAKTIJK Onderwijsthema 1 : Dribbelspelen Onderwijsthema 2 : Dribbelen, doelen en passen Onderwijsthema 3 : Passenspelen Onderwijsthema 4 : Voetenwerk Onderwijsthema 5 : En tegen n Onderwijsthema 6 : Shot en rebound Onderwijsthema 7 : Twee tegen twee Onderwijsthema 8 : Tegenaanval en meerderheidssituaties Onderwijsthema 9 : Drie tegen drie
Keywords: Basketbal; Bewegingsopvoeding -- Basisonderwijs; Lichamelijke opvoeding -- Secundair onderwijs