Handelingsgericht werken : een handreiking voor de interne begeleider : samen met leraar, ouders en kind aan de slag. - Pameijer, Noëlle K., 1959-; Van Beukering, J. T. E. (Tanja), ....- (Leuven : Acco, 2007)
Handelingsgerichte diagnostiek geniet veel belangstelling bij psychologen en orthopedagogen werkzaam in het onderwijs. Ook interne begeleiders zijn enthousiast over de uitgangspunten en deze manier van werken. Daarom hebben de auteurs van het boek Handelingsgerichte diagnostiek (Acco, 2004) deze handreiking speciaal voor interne begeleiders geschreven. Handelingsgericht werken (HGW) voor de interne begeleider (IB) is van toepassing als een leraar of ouder de IB benadert met een gerichte vraagstelling: er is een probleem, hoe komt dat en hoe kunnen we dit het beste aanpakken? Dit boek beschrijft helder en stapsgewijs hoe een IB handelingsgericht kan werken. Richtlijnen voor constructief communiceren met de leraar, de ouders en het kind komen aan bod, evenals het observeren van de aanpak van een leraar en het gezamenlijk maken van een handelingsplan. Ook de rol van de IB bij het inschakelen van externe deskundigen en de implementatie van HGW worden belicht. Het boek bevat formulieren en checklists ter ondersteuning. Al deze thema's worden geïllustreerd met vele voorbeelden uit de dagelijkse praktijk van de interne begeleiding.Dit boek is voorts ook geschikt voor remedial teachers, zorgcoördinatoren, CLB-medewerkers, ambulante begeleiders, en directies van basisscholen en scholen voor speciaal onderwijs.
Keywords: Leerlingbegeleiding -- Basisonderwijs; Leerstoornissen -- Diagnostiek