Kindertekeningen : in ontwikkelingspsychologisch en diagnostisch perspectief. - Meykens, Simone, ....-; Cluckers, Gaston, ....- (Leuven : Acco, 2006)
Tekeningen zijn niet weg te denken uit het psychodiagnostisch onderzoek van kinderen en nemen vaak een centrale plaats in tijdens een belevingsonderzoek. Om kindertekeningen op een zinvolle en bruikbare wijze te interpreteren moet de onderzoeker beschikken over interpretatieve kaders die rekening houden met de ontwikkelingsniveaus van tekenprocessen en met de dynamiek van het diagnostisch proces waarin een kind bepaalde belevingen onthult en verhult. De auteurs bespreken hoe men via kindertekeningen vanuit diverse invalshoeken hypothesen kan vormen over de belevingswijzen en kernthema's van een kind en over de aard en de ernst van eventuele emotionele problemen. Een uitgebreide illustratie licht toe hoe een interpretatieproces concreet kan verlopen. De benadering in dit cahier is hoofdzakelijk psychoanalytisch georiënteerd en gaat tevens uitvoerig in op ontwikkelingsaspecten. Het cahier veronderstelt enige klinisch psychologische en psychoanalytische voorkennis en is bedoeld als oriënterend kader in professionele opleidingen en in de praktijk van klinisch psychologen en therapeuten. Voor de tweede editie werd onder meer de ontwikkeling van het prefiguratieve tekenen volledig herschreven en geactualiseerd, en werden extra illustraties en kleurentekeningen toegevoegd.
Keywords: Kindertekeningen -- Psychodiagnostiek; Kindertekeningen -- Psychologie