De planken op : theater maken in het basisonderwijs. - de Nooij, Holger, ....- (Groningen : Wolters-Noordhoff, 2007)
Vaak herinneren we onze toneelervaringen op de basisschool nog haarscherp. De gezelligheid tijdens het repeteren, de schmink, het applaus. Wat we niet weten, is het werk dat de juf of meester er aan had: de hoofdbrekens over een tekst, het regisseren van de kinderen en de organisatie voor passende kleding en het decor. De meeste leerkrachten willen wl graag iets maken van een theaterproject, maar hebben vaak te weinig ervaring om snel en efficint een educatief verantwoorde voorstelling op te zetten. De Planken op biedt uitkomst. Centraal staat het theater maken met kinderen in het basisonderwijs. Het boek beschrijft meer dan 20 theatervormen, compleet met stappenplannen en lesopzetten. De leerkracht kan er direct mee aan de slag Aan bod komt natuurlijk de grote eindmusical van groep 8, daarnaast bevat het boek ook adviezen voor een kleine(re) presentatie. Verder komt aan de orde: een vlekkeloze organisatie voor leerlingen en leerkracht, regisseren, een eigen script schrijven, aandachtspunten bij het schrijven van liedjes, theatertechniek, decor, kostuums en grime. Alles boeiend toegelicht door interessante interviews met professionals uit de theaterwereld. Kortom: een praktisch naslagwerk voor zowel de beginnende als de meer gevorderde leerkracht. Een must voor elke (aanstaande) leerkracht die het vak drama een persoonlijke en professionele invulling wil geven. Auteur Holger de Nooij schreef eerder Kijk op Spel (zie verderop in dit domein). Naast zijn werk als dramadocent heeft hij jarenlange ervaring met het maken van theater maken met kinderen in de leeftijd 4-14 jaar.
Keywords: Dramatische expressie -- Basisonderwijs; Verbale expressie