Coöperatief leren in het basisonderwijs. - Förrer, Mariët, ....-; Kenter, Brenda, ....-; Veenman, S. A. M. (Simon Adrianus Maria), 1942- (Amersfoort : CPS, 2000)
'Coöperatief leren in het basisonderwijs' beschrijft hoe kinderen met veel plezier van en met elkaar kunnen leren. Coöperatief leren, ook wel samenwerkend leren genoemd, is een aanvulling op het didactisch repertoire van de leerkracht. Leerlingen werken op een gestructureerde manier samen in kleine heterogeen samengestelde groepen.Het boek geeft de (aspirant) leerkracht een handreiking om met coöperatief leren in de groep aan de slag te gaan. Het beschrijft de achtergronden en kenmerken van coöperatief leren, de effecten op de ontwikkeling van kinderen en het geeft aan hoe coöperatief leren past binnen het onderwijs.De praktijk staat centraal in dit boek. De leerkracht kan de beschreven coöperatieve werkvormen direct toepassen in zijn lessen. Er is ook aandacht voor de ontwikkeling van samenwerkingsvaardigheden van kinderen. Veel praktische aanwijzingen en tips helpen de leerkracht bij het invoeren van coöperatief leren in de groep. Het effect van coöperatief leren is nog groter wanneer alle leerkrachten binnen een school ermee aan het werk gaan. Daarom is er in dit boek ook aandacht voor de coöperatieve school.
Keywords: Didactische werkvormen