Outplacement : zoektocht naar een nieuw begin. - Moreels, Ann, ....-; Vanderschaeghe, Ann, ....- (Mechelen : Kluwer, 2007)
Verlies van werk is nooit leuk. Indien de werknemer dan ook nog eens de leeftijd van 45 jaar heeft bereikt, liggen de herkansingen op de arbeidsmarkt nog veel lager. In het kader van het Generatiepact wil men een activerend beleid voeren door werkgevers te verplichten ontslagen personeel van 45 jaar of ouder te helpen in hun zoektocht naar nieuwe kansen op de arbeidsmarkt. Een dergelijke outplacementbegeleiding moet echter vanuit een breder managementperspectief bekeken worden. Outplacement is immers meer dan begeleiding na ontslag. Er moet best gestreefd worden naar de optimale inzetbaarheid van werknemers via loopbaanbegeleiding en loopbaanmanagement, om zo ontslag en vervelende situaties te vermijden.
Keywords: Outplacement