Gevangen in een schelp : ontwikkelingsgericht muziekonderwijs in de onderbouw. - de Jong, Lydia, ....-; van der Heijden, Ad, ....- (Groningen : Wolters Noordhoff, 2005)
Gevangen in een schelp gaat over de ontdekkingstocht van jonge kinderen in de wereld van de muziek. Uitgangspunt hierbij is niet de leerstof, maar de manier waarop jonge kinderen leren en zich ontwikkelen. Daarmee is het boek geschikt voor zowel het Dalton- en Montessori-onderwijs als voor het reguliere onderwijs. Het boek begint met een praktijkverhaal van een leerkracht van groep 1/ 2. Hij gaat samen met zijn leerlingen zeven weken aan de slag met het thema 'ik ben muzikant' en beschrijft dit proces mede aan de hand van uitspraken, tekeningen en foto's van de kinderen. Vervolgens bespreekt het boek de visie op ontwikkelingsgericht onderwijs en de wijze waarop de praktijk-theorie binnen de basisontwikkeling voor groep 1 t/m 4 wordt toegepast. Achtergronden en vragen zorgen voor een onderbouwing van het praktijkverhaal. Daarbij wordt ook de link gelegd tussen muziek en spel en muziek en taalontwikkeling. Gevangen in een schelp is uitgetest in de praktijk en blijkt erg aan te slaan bij docenten en kinderen. De centrale gedachte van dit boek is dat onderwijs meer kan zijn dan het belopen van vastgestelde wegen. Het gaat ook over verwondering en verbazing.
Keywords: Muzikale vorming -- Basisonderwijs; Muzikale vorming -- Kleuteronderwijs