Verleden,heden,toekomst : bronnenboek. - van der Kooij, Cees, ....- (Groningen : Wolters-Noordhoff, 2004)
Bronnenboek Geschiedenis is het hulpmiddel bij uitstek bij de voorbereiding van geschiedenislessen in het primaire onderwijs. Het boek is d bron van lesmateriaal n van inspiratie! En dat geldt zowel voor pabo-studenten als voor docenten in de praktijk. Het boek biedt een overzicht van de geschiedenis vanaf het ontstaan van de aarde, de dieren en de mens tot in de 21e eeuw. Daarbij zijn de tijdvakken gehanteerd zoals de commissie Historische en Maatschappelijke Vorming die gedefinieerd heeft. Centraal in het verhaal staat Nederland, maar de ontwikkelingen worden steeds in een Europese en mondiale context geplaatst. De nadruk ligt op aspecten van het dagelijks leven: de sociaal-economische geschiedenis, geordend op basis van de verschillende maatschappijvormen. Dergelijke aspecten komen in ieder hoofdstuk ook aan de orde in een of meerdere paragrafen onder de titel Beeld van.. Dankzij die vaste structuur kunnen ontwikkelingen door de eeuwen heen gevolgd worden. Daarnaast is er ook aandacht voor aspecten van de politieke en culturele geschiedenis. Bronnenboek Geschiedenis sluit nauw aan op het didactiekboek Verleden, heden, toekomst, maar is ook uitstekend naast andere methoden te gebruiken. Door de opzet van het boek is het geschikt voor iedere genteresseerde in de geschiedenis.
Keywords: Geschiedenis -- Didactiek; Maatschappelijke vorming