Verleden,heden,toekomst : didactiekboek. - van der Kooij, Cees, ....- (Groningen : Wolters-Noordhoff, 2006)
Verleden, heden, toekomst: Didactiekboek is een inspirerend boek over het onderwijs in Geschiedenis & Samenleving in het primair onderwijs. Uitgangspunt van deze nieuwe druk is een overzicht van de benodigde competenties voor goed onderwijs, niet alleen in de opleiding te verwerven maar ook daarna 'voor de klas'. Op basis hiervan is het boek in drieën verdeeld. In het eerste deel komen de basiscompetenties aan de orde: wat houdt beeldvorming in, gegevens over de doelgroep, de basisschoolleerlingen van 4-12 jaar en over de onderwijswet en de kerndoelen. In het tweede deel staan de competenties voor het werken met leerlingen centraal. Dit deel gaat over lesvoorbereiding - van lesdoel tot evaluatie - en over het werken met lesmaterialen als methoden en internet. In het derde deel worden de competenties op het gebied van werken met collega's in teamverband besproken. Hierbij komen een schoolprogramma met een doorgaande lijn, het kiezen van een methode en de geschiedenis van het onderwijs in Geschiedenis & Samenleving aan bod. Ieder hoofdstuk start met een overzicht van de competenties die in dat hoofdstuk uitgewerkt worden. Bij ieder hoofdstuk hoort bovendien een literatuurlijst, een lijst met kernbegrippen en studie- en onderzoeksopdrachten. Verleden, heden, toekomst: Didactiekboek is geschreven om van begin tot eind door te werken, maar het is ook mogelijk om specifieke onderdelen van het boek apart te bestuderen. De uitgebreide
Inhoudsopgave : en het register achter in het boek zijn hierbij handige hulpmiddelen.
Keywords: Geschiedenis -- Basisonderwijs; Geschiedenis -- Didactiek