Elke leerling een competente lezer! : effectief omgaan met verschillen in het leesonderwijs : wat werkt? - Vernooy, Kees, ....- (Amersfoort : CPS, 2005)
Een goede leesvaardigheid is het fundament voor een voorspoedige schoolloopbaan en een goed maatschappelijk functioneren.Darrom is het zorgelijk dat ongeveer 15% van de leerlingen die na groep 8 de basisschool verlaten, geen competente lezer is. Belangrijke oorzaak daarvan is volgens Dr. K. Vernooy dat leerkrachten in hun leesonderwijs niet goed omgaan met verschillen tussen leerlingen, omdat zij daarover onvoldoende kennis hebben. Om die kennis te vergroten, presenteert Vernooy in dit boek de belangrijkste factoren die een rol spelen bij het omgaan met verschillen in het leesonderwijs en geeft hij concrete handvatten om daarmee beter om te gaan in de klas. De aanpak, waarbij de leerkracht nadrukkelijk de hoofdrol speelt en die er toe moet leiden dat alle leerlingen de basisschool na groep 8 als competente lezers verlaten, is gebaseerd op wetenschappelijke kennis over lezen en over omgaan met verschillen.
Dit boek is geschreven door Kees Vernooy, autoriteit op het gebied van taal-lezen in het basisonderwijs. In dit boek vinden leerkrachten en schoolleiders 'wat-werkt-handvatten' voor het effectief omgaan met verschillen tussen leerlingen op het gebied van lezen. Er is vooral gekeken naar aanpakken waarvan onderzoek laat zien, dat die effectief zijn. Het doel is dat elke leerling een basisvaardigheid lezen bereikt, zich een competente lezer voelt en plezier beleeft aan lezen. In negen bijlagen vindt u handige formulieren, checklists, tips en instrumenten.
Keywords: Aanvankelijk lezen; Leesonderwijs -- Nederland; Lezen -- Basisonderwijs