Gedragsverandering binnen en buiten de klas : gedragsverandering van leerling en leerkracht in het basis- en speciaal onderwijs. - Krab, K. J., ....-; Engelen-Snaterse, Tineke J., ....-; de Boer-Boosman, B. R., ....- (Amersfoort : CPS, 2006)
Met dit programma wordt aan leerkrachten inzicht geboden in leerprincipes zoals geformuleerd in de gedragstheorie en vervolgens deze principes te kunnen herkennen in de eigen onderwijsleersituatie om ze systematisch en gepland in te kunnen zetten. De principes worden uitgelegd aan de hand van vele praktijkvoorbeelden en het hanteren ervan wordt gestructureerd door middel van oefeningen en opdrachten. Na voldoende oefening met behulp van het in het boek gepresenteerde programma is de leerkracht in staat om zijn gedrag ten opzichte van leerlingen zo te sturen dat probleemgedrag in de klas voorkomen of succesvol aangepakt kan worden. Het boek bevat drie delen: Gedragstheorie (gedragstheorie en gedrag, gedragstheorie en observeren, leren van gedrag: het belang van consequenten, uitlokken van gedrag: het belang van antecedenten); Omgang tussen leerkracht en leerlingen (beinvloeding van het groepsgedrag, het gedrag van de leerkracht, zelfmanagement door de leerkracht); Het veranderen van probleemgedrag (het analyseren van probleemgedrag, het voorbereiden van planmatige gedragsverandering, gesprekken met leerlingen, de uitvoering en afsluiting van het gedragsveranderingsplan)
Keywords: Gedragsstoornissen -- Onderwijs; Gedragstherapie -- Onderwijs