Logopedie en leerkracht. - Lindenberg-Meijerman, Carry, ....-; Meijerman, Nicky, ....- (Groningen : Wolters-Noordhoff, 2007)
Logopedie & Leerkracht is een stimulerende methode die de student leert duidelijk te communiceren, niet alleen in de klas maar ook op de ouderavond. De student leert bovendien op tijd logopedische problemen bij leerlingen te signaleren. Ook krijgt de aanstaande leerkracht direct toepasbare adviezen over de manier waarop communicatieproblemen te verhelpen of te voorkómen zijn. Het resultaat: een bekwame leerkracht die inzicht heeft in communicatieve problemen bij zichzelf en bij de leerlingen. Omdat de leerkracht meer grip op de communicatie heeft, zullen leerlingen gemakkelijker en enthousiaster deelnemen aan activiteiten in de klas. Kortom: méér 'leerkracht' in de klas! Logopedie & Leerkracht bestaat uit twee delen: De Leerkracht spreekt en De Leerling Spreekt. De bijbehorende DVD toont videofragmenten van zowel leraren als leerlingen die met meer of minder moeite communiceren. Aan de orde komen: bij de leerkracht: stemgebruik, articulatie, horen en spreken voor een groep; bij de leerling: taal en spraakontwikkeling, luistergedrag, stotteren en stemgebruik. De aangeboden theorie sluit direct aan bij de dagelijkse praktijk van het lesgeven. De methode is zeer geschikt voor competentiegerichte zelfstudie door gebruik van tussenvragen, individuele opdrachten en de gerichtheid op samenwerking met medestudenten. De opdrachten zijn uitdagend en beroepsecht en leveren nuttige informatie op voor de student zelf, de leerling, de ouders of de stageschool.
Keywords: Communicatie; Gesprekstechnieken -- Leraren; Lerarenopleiding; Logopedie; Spraakstoornissen; Stemstoornissen -- Leraren; Stemtechniek; Taalstoornissen -- Kinderen