Herstelling en bescherming van beton : gebouwen en burgerlijke bouwkunde. - De Caluwé, W., ....- (Brussel : WTCB, 2007)
Verschillende vormen van betonaantasting, schadeoorzaken, gevolgen van de schade en manieren waarop deze kunnen geïdentificeerd worden. Voorafgaande beoordeling van de staat van de constructie. Voorstelling van de meest gebruikte herstellings- en beschermingstechnieken en hun werkingsprincipe. Factoren die de keuze van het herstellings- en beschermingssysteem beïnvloeden. Gedetailleerde studie van de herstelmaterialen: mortels (herstelmortels, egaliseermortels, beschermingsplamuur,...), aanhechtingslagen, anti-corrosiebeschermingen voor de wapening en vloeibare beschermingslagen (waterwerende impregnatiemiddelen, poriënvullende impregnatiemiddelen, bekledingen (coatings)). Herstelling van de betonschade (werfvoorbereiding, controlemaatregelen voor en tijdens de uitvoering,...). Speciale herstellings- en beschermingstechnieken: elektrochemische corrosiebestrijding, corrosieremmers, injectie van scheuren, structurele versterking. Opmeting van betonherstellingen. Controle en onderhoud na de herstelling.
Keywords: Beton