Brainstormen : 50.000 ideeën per dag : het ultieme handboek. - De Vos, Koen, ....- ([Amsterdam] : Prentice Hall, 2006)
Brainstormen is niet alleen de beste maar ook de eenvoudigste en snelste methode om ideen te bedenken. Dit handboek staat vol praktische tips, technieken en inzichten om, alleen of in een groep, veel effectiever te brainstormen. - Hoe structureert u creativiteit en creert u meer vrijheid van denken? - Hoe maakt u van een brainstormsessie een succes? - Welke drie fouten moet u zeker vermijden? - Hoe provoceert u uw eigen geest? - Wat doet u na een brainstormsessie? lees meer... Brainstormen is veel meer dan 'zomaar wat ideen oproepen'. De inzichten uit jarenlange praktijkervaring en de nieuwste creativiteitstechnieken leiden tot doelgerichte, gestructureerde en opwindende ideensessies. Leer hoe u vlotter oplossingen bedenkt, veel mr ideen genereert in minder tijd, originele invalshoeken aanboort en ideen uitwerkt tot sterke concepten. Dit handboek is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met innovatie, consultancy, reclame en communicatie
Inhoudsopgave : Inleiding Hoofdstuk 1
Inleiding: 50 000 ideen per dag Hoofdstuk 2: De essentie van brainstormen Hoofdstuk 3: Wat is brainstorming? Creativiteit versnellen & gestructureerd ideen bedenken Hoofdstuk 4: Waar, wanneer en waarom brainstormen werkt Hoofdstuk 5: Brainstormen: fouten, gevaren en misverstanden Hoofdstuk 6: Het brainstormproces in 3 fases: een vrije denkruimte creren Hoofdstuk 7: Samenstelling van de brainstormgroep en de verschillende rollen De brainstormvaardigheden oefenen Hoofdstuk 8: Brainstormvaardigheden I Hoofdstuk 9: Brainstormvaardigheden II Hoofdstuk 10: Brainstormvaardigheden III Voorbereiding op de brainstormsessie en fase 1: de vraagstelling Hoofdstuk 11: Fase 1: de vraagstelling Hoofdstuk 12: Fase 1 vraagstelling: Technieken om de centrale vraag te omsingelen Hoofdstuk 13: Fase 1 vraagstelling: Formuleren en herformuleren van het probleem of de vraag Fase 2 Divergentie - veel en gevarieerd ideen bedenken Hoofdstuk 14: Fase 2 divergentie: De purge of de eerste ideen losmaken Hoofdstuk
15: Fase 2 divergentie: De logische ideen Hoofdstuk 16: Fase 2 divergentie: Deviators (1): technieken om snel van denkspoor te wisselen Hoofdstuk 17: Fase 2 divergentie: Deviators (2): technieken om snel van denkspoor te wisselen Hoofdstuk 18: Fase 2 divergentie: Deviators (3): technieken om snel van denkspoor te wisselen Hoofdstuk 19: Fase 2 divergentie: Creativiteitsstimulerende denktechnieken Hoofdstuk 20: Fase 2 divergentie: Nog meer creativiteitsstimulerende denktechnieken Hoofdstuk 21: Fase 2 divergentie: Gebruikmaken van toeval en creatieve triggers voor verrassende ideen Fase 3 Convergentie - ideen selecteren en uitwerken Hoofdstuk 22: Fase 3 convergentie: Technieken om de beste ideen te selecteren Hoofdstuk 23: Fase 3 convergentie: Technieken om ideen te ontwikkelen, te evalueren en over te gaan tot actie Extra brainstorming - nabeschouwing Hoofdstuk 24: Na de brainstormsessie: hoe haal je het maximum uit de brainstorm? Hoofdstuk 25: De praktische voorbereiding van een brainstormsessie
Hoofdstuk 26: De rol van de brainstormbegeleider (ook wel facilitator genoemd) Hoofdstuk 27: Hoe brainstormen integreren in de organisatie? Hoofdstuk 28: Brainstormen in je eentje en de waarde van een persoonlijk notebook