Handboek psychologische psychiatrie. - Hovens, J. E., ....-; van Megen, H. J. G. M., ....- (Utrecht : De Tijdstroom, 2006)
Psychologische psychiatrie is geen vak. De titel van dit boek verwijst naar de psychologie bij psychopathologie. En daar is veel over te zeggen. Niet alleen vanuit de stoornis of ziekte, maar vooral vanuit de functie. Patiënten worden niet gedefinieerd door het hebben van een classificatie, maar door functionele tekortkomingen op veel terreinen, die gerelateerd zijn aan de stoornis. In dit boek is een tweedeling aangebracht. Ruwweg tussen de functieleer en de psychopathologie. In het eerste deel komen naast de geschiedenis van de klinische psychologie in relatie tot de psychiatrie en de moderne Darwinistische evolutionaire psychologie de functies van leren en cognities, het geheugen en de emoties aan de orde. Die aspecten, het kan niet anders, spelen bij iedereen in het leven een immense rol. Daarnaast is aandacht gegeven aan de manvrouwverschillen die lang uit het zicht zijn gebleven. Ook cultuur komt aan de orde, want psychopathologie, zelfs ons hele leven, speelt zich niet af in een vacuüm. In deel 2 komen de ziektebeelden aan de orde, waarbij gestreefd is de onderdelen van deel 1 hierin terug te laten komen. Dit boek is bedoeld voor de klinisch psychiater en de gedragswetenschapper die de kliniek voorbij is en die op de hoogte wil zijn van de laatste ontwikkelingen op het fascinerende en enorme gebied van de psychologie met betrekking tot de psychopathologie.
Keywords: Klinische psychologie; Psychoanalyse; Psychopathologie