Het managementmodellenboek : zestig ideeën toegankelijk gemaakt. - ten Have, S, ....-; ten Have, Wouter D., 1969-; de Jong, H., ....-; Schaafsma, E. E., ....- ('s-Gravenhage : Reed Business Information, 2007)
Managers en adviseurs lijken er gek op te zijn: modellen. Tegelijkertijd relativeren zowel de bedenkers als de gebruikers diezelfde modellen, Dat nodigt uit tot een verdere verkenning van wat een model nu is en wat het daadwerkelijk betekent of kan betekenen, in dit boek zijn zestig managementmodellen samengebracht. Een select gezelschap managers en adviseurs reflecteert op die modellen. Doel is zicht te geven op veelgebruikte, inspirerende en opvallende modellen, die zijn gekozen op basis van de voorkeuren en ervaringen van een groot aantal Nederlandse managers en adviseurs. Per model zijn drie onderwerpen uitgewerkt. Allereerst wordt de essentie van het model uiteengezet, vervolgens wordt de bruikbaarheid aangegeven. Elke beschrijving wordt afgesloten met het vermelden van de belangrijkste valkuilen of kanttekeningen bij het model. In de inleiding zijn de reacties van kinderen van Berenschotcollega's op begrippen als management, modellen en organiseren verwerk[. De verwarring over dit soort noties die er klaarblijkelijk bestaat tussen het zesde en twaalfde levensjaar, is in een aantal opzichten ook aanwezig bij managers en adviseurs als het gaat om modellen. in dit boek worden modellen verhelderd en gerelativeerd. Dit gebeurt door de inhoud, maar ook door de wijze waarop het is vormgegeven. In zekere zin is dit boek te zien als een receptenboek. En net als bij recepten wordt de uiteindelijke kwaliteit van het gerecht mede bepaald door degene die met het recept werkt en door de situatie waarin het wordt toegepast. Modellen bundelen niet alleen kennis, ervaring en inzicht, maar vormen vooral ook de basis voor het uitwerken, toetsen en oplossen van eigen ideeën en vraagstukken.
Keywords: Managementvaardigheden