Case study houses 1945-1966 : de Californische impuls. - Smith, Elizabeth A. T., 1958- (Köln : Taschen, 2007)
In 1945 werd onder impuls van John Entenza, een Amerikaanse uitgever van kunst- en architectuurboeken, in Los Angeles een uniek project opgestart dat voorzag in de bouw van 36 moderne en betaalbare woningen die zouden kunnen fungeren als prototype tijdens de naoorlogse bouwwoede in de Verenigde Staten. Entenza riep voor zijn Case Study Houses de hulp in van gerenommeerde architecten, onder wie Richard Neutra, Charles en Ray Eames en Eero Saarinen. De realisatie van het ambitieuze project nam ruim twintig jaar in beslag. Maar het resultaat loonde de moeite: vanwege hun gedurfde, vooruitstrevende aanblik zijn de modernistische Case Study Houses nog steeds een grote inspiratiebron voor hedendaagse architecten.