Tadao Ando *1941 : de geometrie van de menselijke ruimte. - Furuyama, Masao, ....- (Köln : Taschen, 2007)
Hoewel hij tot op heden ruim 200 gebouwen ontwierp en in 1995 de Pritzkerprijs won (zowat de Nobelprijs voor architectuur), heeft de 66-jarige Japanner Tadao Ando nooit een opleiding tot architect gevolgd. Toen hij vijftien was, doorbladerde hij toevallig een boek met schetsen van Le Corbusier. Hij ging prompt in de leer bij een timmerman en groeide als autodidact uit tot één van de grootste architecten ter wereld. Ando's bij voorkeur in beton en glas opgetrokken gebouwen getuigen van een boeiende combinatie van de Japanse tradities en het westerse modernisme, een gestileerde geometrische opbouw en het gebruik van natuurelementen als licht, wind en water. Tot zijn belangrijkste realisaties behoren het museum van de Stichting Marianne Langen in Neuss en de Kerk van het Licht in Osaka.
Keywords: Ando, Tadao