Mies Van Der Rohe 1886-1969 : de structuur van de ruimte. - Zimmerman, Claire, 1961- (Köln : Taschen, 2007)
Onder het motto less is more ontwierp de Duits-Amerikaanse architect Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969) vooral gebouwen en meubels die gekenmerkt worden door eenvoudige, heldere vormen en het veelvuldige gebruik van glas, staal en beton. Van der Rohe stond onder invloed van de strakke, modernistische kunststroming Bauhaus, wat onder meer af te lezen valt van zijn intussen klassiek geworden Barcelonastoel en het Farnsworth House in Plano, Illinois. Als bezieler van de Internationale Stijl was Van der Rohe ook de geestelijke vader van de 'standaardwolkenkrabber', zoals de Seagram Building in New York, in feite niet veel meer dan een blokvormig, met glas opgevuld, stalen raamwerk. Als zodanig heeft Van der Rohe een onmetelijke invloed gehad op de skyline van zowat elke wereldstad.
Keywords: Van Der Rohe, Mies