Marcel Breuer 1902-1981 : vormgever van de 20e eeuw. - Cobbers, Arnt, ....- (Köln : Taschen, 2007)
Als een van de drijvende krachten van het modernisme hanteerde de Hongaars-Amerikaanse architect en meubelontwerper Marcel Lajos Breuer (1902-1981) een strakke vormentaal die gebaseerd was op eenvoud en evenwicht. Hij studeerde en doceerde enige tijd aan het fameuze Bauhaus in Duitsland en werkte ook in Engeland en de Verenigde Staten. Zijn stalen Wassilystoel is vandaag nog steeds in trek bij designliefhebbers. Als architect toonde Breuer in zijn latere werk een voorliefde voor beton en evolueerde hij tot een belangrijk vertegenwoordiger van het zogeheten Brutalisme. Tot zijn belangrijkste realisaties behoren het 'binucleaire' Geller House en het hoofdkwartier van de Unesco in Parijs.
Keywords: Breuer, Marcel