Vervolg op de vrouwenopvang : de situatie van vrouwen een jaar na dato. - Wolf, Judith (Judith Rosalia Leontien Maria), 1957-; Evertz, Kristine, ....-; Jonker, Irene, ....-; Nicholas, Sarala, ....- (Amsterdam : SWP, 2007)
De vrouwenopvang wil vrouwen bescherming bieden tegen mishandelingen, ze de gelegenheid geven de eigen kracht te hervinden en ze zo nodig bijstaan bij het opbouwen van een nieuw, meer zelfstandig en veilig bestaan. Over hoe het mishandelde vrouwen vergaat na hun verblijf in de vrouwenopvang verkeren we in Nederland vooral in het ongewisse. Door dit gemis aan kennis valt er vooralsnog weinig te zeggen over de rol van de vrouwenopvang in de situatie van vrouwen. Maakt een verblijf in de vrouwenopvang hierin verschil en zo ja, welk verschil? Uniek voor Nederland is deze vervolgstudie waarin met vrouwen tijdens hun verblijf en gemiddeld een jaar na hun vertrek uit de vrouwenopvang gesprekken zijn gevoerd. Hoe staat het met hun veiligheid, hun psychische gezondheid, hun kwaliteit van leven, en op welke steun - informeel en professioneel - kunnen zij rekenen? Deze studie bouwt daarmee voort op het 'vraag en aanbod'-onderzoek dat onder de titel: Maat en baat van de vrouwenopvang (Wolf e.a., 2006)
Is verschenen. De beschouwing integreert de onderzoeksuitkomsten, brengt die in verband met ander, in het buitenland uitgevoerd follow-up-onderzoek op dit gebied en geeft actiepunten. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers van het Trimbos-instituut Utrecht en het Universitair Medisch Centrum St Radboud Nijmegen
Inhoudsopgave : 1 Onderzoek naar het vervolg op de opvang 1.1 Aanleiding en doel- en vraagstellingen 1.2 Vervolgstudie en telefonische interviews bij vertrek 1.3 Impressie van blijvers 1.4 Profiel van de vervolggroep 1.5 Verschillen tussen vervolggroep en basisgroep 1.6 Correlaties tussen kritische variabelen 1.7 Opbuw van rapport 2 Verblijf, vertrek en vervolg 2.1 Inleiding 2.2 Gemiddelde verblijfsduur 2.3 Redenen van vertrek 2.4 Leefsituatie een jaar later 2.5 Nieuwe opnamen in de vrouwenopvang en andere tussenstations 2.6 Opnieuw naar de vrouwenopvang als dat nodig is? 2.7 Over het algemeen positieve waardering 2.8 Ook kritische geluiden 3 De situatie van vrouwen een jaar na
Dato 3.1 Inleiding 3.2 Mishandeling en veiligheid 3.3 Psychische gezondheid 3.4 Kwaliteit van leven 3.5 Steun vanuit de omgeving 3.6 Contacten met professionals en instanties 4 Beschouwing 4.1 De vervolgstudie 4.2 Beperkingen 4.3 Verblijf, vertrek en vervolg 4.4 Waardering 4.5 Mishandeling en ervaren veiligheid 4.6 Psychische gezondheid 4.7 Kwaliteit van leven 4.8 Steun en professionele hulp 4.9 Tot besluit
Keywords: Vrouwenmishandeling; Vrouwenopvangcentra