Diversiteitsmanagement : het meten, evalueren en plannen van diversiteit (met het meetinstrument Diversoscoop). - Dewaele, Amand, ....- (Brussel : Politeia, 2007)
Diversiteit is evident want onze maatschappij is zeer divers. Er zijn oude mensen en jonge mensen, sommigen hebben een handicap, zijn zwart, homo of hetero, anderen hebben kinderen of niet, sommigen zijn man, anderen uiteraard vrouw, sommigen zijn godsdienstig, anderen juist niet, enz. Eens men met een lijst start, is het moeilijk om te weten wanneer men ermee moet stoppen. Diversiteit is niet alleen trendy of in, het is bovendien een kritieke succesfactor voor de organisatie. Er bestaan heel wat initiatieven en didactische hulpmiddelen omtrent diversiteit. Het concept zelf wordt echter zeer verschillend ingevuld. Binnen het sociaal-cultureel werk is nu meer dan ooit het moment aangebroken om over diversiteit na te denken en doelstellingen te formuleren, om actieplannen op te stellen en te handelen. Methodieken moeten uitgewerkt worden, aansluitend op rele behoeften van de organisatie en beantwoordend aan de specifieke, al dan niet opgelegde, opties met betrekking tot diversiteit. Kwasimodo
Wil de organisaties zeker geen keuze opleggen. Kwasimodo wil de organisaties methodologisch ondersteunen om hun eigen beleidskeuzes m.b.t. het door de organisatie gekozen niveau van diversiteit kwalitatief uit te voeren en hen ook helpen bij de evaluatie van dit veranderings-/verbeteringsproces. Kwasimodo heeft een volledig pakket samengesteld bestaande uit een theoretische/praktische uiteenzetting met oefeningen om het nadenken en de discussie in de organisatie mogelijk te maken. Het theoretisch gedeelte is (op een cd-rom) eveneens samengevat in een PowerPoint presentatie die een introductie tot de discussie i.v.m. diversiteit mogelijk maakt. Verder bestaat het pakket uit het meetinstrument Diversoscoop dat effectief een nulmeting uitvoert (een nulmeting geeft de huidige situatie in verband met diversiteit weer in de organisatie) en een elektronische versie van Diversoscoop, die de tussentijdse en eindmetingen gemakkelijk uitvoerbaar maakt. Diversoscoop helpt de organisatie bovendien ook bij
Het bepalen van de noodzakelijke acties en/of verbeterprojecten
Inhoudsopgave : 1 Het meten, evalueren en plannen van diversiteit 1.1 Definitie 1.2 Soorten verschillen 1.3 Diverse organisaties 1.4 Wat verandert er in de maatschappij? 1.5 Diversiteitsmanagement 1.6 Meten, evalueren en plannen van diversiteit 1.7 Hinderpalen voor het uitvoeren van projecten na de meting 1.8 Soorten diversiteit 1.9 Diversoscoop 2 Diversoscoop: handleiding 2.1 Enkele begrippen 2.2 Wat is Diversoscoop? 2.3 13 kwaliteitsdomeinen 2.4 Hoe scoren? 2.5 Stappenplan en methode 2.6 Diversoscoop: werkbladen 3 Scorehandboekje 3.1 Beleid en strategie 3.2 Bestuur en beheer 3.3 Directie en staf 3.4 Klantgericht aanbod 3.5 Maatschappijgericht aanbod 3.6 Samenwerking met anderen 3.7 Professionele en vrijwillige medewerkers 3.8 Deskundigheidsbevordering 3.9 Financieel beheer 3.10 Beheer van middelen 3.11 Organisatie van het werk 3.12 Doorlichting en evaluatie 3.13 Eindresultaten 4 Curriculum vitae: oefening 5 Aanbevolen literatuur
Keywords: Sociaal-cultureel werk -- Diversiteitsmanagement