Altijd opnieuw afscheid nemen : houvast bij dementie en mantelzorg. - Stroobants, Erik, ....- (Berchem : EPO, 2007)
Als je dit boek leest, ga je bij mensen thuis op bezoek. Partners en kinderen van mensen met dementie vertellen er hun leven zoals het was en nu is en wellicht zal zijn, wat ze meemaken, denken en voelen. Ze berusten niet in wat hen overkomt. Ze overdenken en organiseren hun leven opnieuw. Ze gebruiken de hulp die er voor hen is: gezinszorg, thuisverpleging, chatten, centra voor dagverzorging, vakantie... Mantelzorgers hebben te maken met een voortdurende zorg voor personen met dementie. En die zorg neemt gaandeweg toe door het verloop van het dementieproces. Dikwijls overstijgt het wat een mens alleen aankan. Toch zit in de verhalen een positieve aanpak. Het boek laat zien welke weg men kan gaan tijdens het altijd veranderend ziektebeeld. De geïnterviewden in dit boek reiken daarbij ideeën en voorstellen aan. Die maken het leven van de persoon met dementie én dat van de mantelzorger in verschillende omstandigheden en omgevingen draaglijker. Een boek niet alleen voor families en vrienden van mensen met dementie maar ook voor professionele hulpverleners in thuiszorg, residentiële zorg en ziekenhuizen.
Keywords: Dementie -- Mantelzorg