Van Ganser Harte! - Depondt, Luk, 1952- (Leuven : CEGO, 2007)
Al meer dan 20 jaar lang verschijnen in Kleuters & Ik (drie jaar overgenomen door EGO-Echo) doekaternen: een schat aan materiaal om zo mee aan de slag te gaan. In twee Kleuters & Ik-doeboeken bieden we hieruit een aantrekkelijke keuze aan. Na 'Handen uit de mouwen' is er nu ' Van ganser harte!' Een titel die -net als deze van het eerste doeboek - veel verraadt! 'Van ganser harte!' voor en door kinderen. Want dit doeboek staat bol van aanzetten tot spelen, bewegen, talig bezig zijn, feest vieren, goochelen, muziek en cadeautjes maken ... . Aanzetten die de kinderen uitnodigen om gevoelens te herkennen. Om er vorm aan te geven. Om samen te werken. Of wat dacht je van het (samen) verkennen van wat hen bezighoudt via: * originele poppenkasten en poppen, * boeken maken rond gevoelens * muzikaal uiten van gevoelens * genieten van poëzie, * ... Voeg daar nog tal van bewegingsactiviteiten aan toe die kinderen uitdagen om o.m. : * expressief te bewegen * sociale vaardigheden te verkennen, * respectvol te leren samenwerken, * rustig bij zichzelf thuis te komen, .... En tenslotte geven kinderen zich maar al te graag van ganser harte over aan het voorbereiden van een goochel- of circusvoorstelling of van een feest ! Zoveel kansen om zich van ganser harte beter te leren uiten, om beter te leren communiceren en om sociaal vaardiger te worden. 'Van ganser harte!' ook voor en door volwassenen. Want heel wat activiteiten dagen ook volwassenen uit om dichter bij kinderen te komen en ... om iets meer van zichzelf te laten zien. En dat doe ook jij toch van ganser harte?
Keywords: Kleuteronderwijs; Muzikale vorming