Creativiteit in de hulpverlening. - Dudink, Ad, ....- (Amsterdam : Boom, 2008)
Vrijwel dagelijks confronteren media ons met allerlei tekortkomingen en mistoestanden in de zorg. Er is een sterk pleidooi voor vernieuwingen die weer om een zekere mate van creativiteit vragen. De sociaal hulpverlener moet zich ontwikkelen tot een creatieve professional. Maar wat bedoelen we daarmee? Bovendien is creatief gedrag niet alleen een eigenschap van de individuele hulpverlener. Het is ook de aanduiding voor een werkwijze in teamverband. Zelfs op organisatieniveau is sprake van een meer of mindere mate van creatief beleid. Creativiteit is een complex begrip met verschillende betekenissen. Dit boek benadert creativiteit vanuit vier sociaalpsychologische invalshoeken: de kenmerken van een creatief persoon, een creatieve omgeving, een creatief proces en een creatieve oplossing. Centrale vraag is: waardoor wordt creatief gedrag belemmerd en hoe kun je het bevorderen?
Inhoudsopgave : 1. Creatieve benadering in de hulpverlening 2. Creatieve persoon en creatieve omgeving 3. Creatief problemen oplossen: kenmerken van het proces 4. Hoe bepaal je creativiteit ? 5. Weerstanden tegen vernieuwing en belemmeringen van creativiteit 6. Zeven technieken om creativiteit te bevorderen 7. Creatieve expertise van de professionele hulpverlener
Keywords: Creativiteit; Hulpverlening; Sociale welzijnszorg