Proeven van techniek 3 : doemap met 60 proeven voor de derde graad van het lager onderwijs. - Wilmots, Nancy, ....-; Snoeck, S., ....- (Averbode : Averbode, 2005)
Zeer geschikt voor hoeken- en contractwerk Ondersteunend materiaal bij leerplannen en eindtermen Stimuleert het technisch en wetenschappelijk denken Ad hoc te gebruiken, aansluitend bij behandelde W.O.-thema's Met praktische handleiding voor de leerkracht Aan de hand van 20 thema's worden de leerlingen ingewijd in de wereld van de technologie. Vanuit hun ervaringswereld worden proeven aangereikt, zodat zij vragen leren stellen naar het waarom van bepaalde fenomenen in hun dagelijkse leven. Ze maken eerst zelf veronderstellingen over het resultaat van de proeven, daarna doen ze de experimenten en gaan ze na wat er gebeurt. Ten slotte kunnen ze met de oplossingsfiches zichzelf evalueren. Allerlei wetenschappelijke weetjes maken de map nog aangenamer om te gebruiken in de les. Totaalpakket bestaat uit: een ringmap 20 kleurige en stevige opdrachtenfiches met elk 3 proeven over een thema. In totaal 60 wetenschappelijke proeven met alledaagse materialen. 20 fotokopieerbare werkbladen voor de leerlingen 20 oplossingsfiches voor zelfevaluatie 24 bladzijden didactische suggesties voor de leerkracht Thema's: Energie - chemie (1) - vast,vloeibaar,gas - communicatie - ogen bedrogen - magnetisme - schaduw - spiegels - hefbomen - katrollen & wielen - elektriciteit - drijven en zinken - licht- druk in vloeistoffen - lucht - mechanica - trekken en duwen - beweging - geluid - chemie (2)
Keywords: Techniek; Wetenschap