Kwaliteitsvolle zorg voor de bewoners in de laatste levensfase. - Borremans, Mieke, ....- (Mechelen : Kluwer, 2001)
Samenvatting deel 2: In dit boek met als centraal thema communicatie in de palliatieve fase probeer ik vooreerst een beeld te schetsen voor een goede communicatie met patiënten en hun families. Daarom is het noodzakelijk eerst even stil te staan bij algemene regels in de communicatie, om nadien te komen tot de essentiële elementen die zeker in de palliatieve fase gerespecteerd moeten worden: actief luisteren, verder in gesprek treden met mensen en hierbij streven naar omgaan in waarheid. In de palliatieve fase kunnen emoties als angst, hoop en agressie de communicatie sterk beïnvloeden, zodat deze ook speciale aandacht krijgen in het boek. In het tweede deel wordt beschreven hoe palliatieve zorg pas echt vorm kan krijgen, nl. via het werken in een interdisciplinair team. Ook hier is goede communicatie de basis voor een goedwerkend team. Daarbij zijn het geven en ontvangen van feedback en het werken met kernkwaliteiten solide bouwstenen.
Inhoudsopgave deel 2: Hoofdstuk 1: Communicatie met patiënt en familie 1 Inleiding 2 Communicatie in het algemeen 3 Actief luisteren 4 Verder in gesprek treden 5 In waarheid omgaan 6 Omgaan met specifieke emoties Hoofdstuk 2: Het belang van het team en teamwork in palliatieve zorg 1 Inleiding 2 De kracht van een goed werkend team 3 Interdisciplinair overleg Bjilagen Bijlage 1: het zorgensplan en de zorgcoördinator Bijlage 2: het STAS-instrument
2. Communicatie
Keywords: Communicatie -- Gezondheidszorg; Gesprekstechnieken -- Gezondheidszorg; Palliatieve zorg