De geschiedenis van de schoonheid. - Eco, Umberto, 1932-2016 (Amsterdam : Bakker, 2006)
'Iets is mooi als we er, indien het van ons was, blij mee zouden zijn en we het nog steeds mooi zouden vinden als het aan iemand anders toebehoorde.' Aldus een definitie van schoonheid in de inleiding van deze zeer fraaie uitgave. De beide auteurs (voorin wordt zo onopvallend mogelijk vermeld dat 8 van de 17 hoofdstukken geschreven zijn door Girolamo de Michele) geven honderden voorbeelden van (westerse) schoonheid. Zo is in tijdbalken de ontwikkeling door de eeuwen heen te zien van de afgebeelde 'Naakte Venus', 'Naakte Adonis' etcetera. Het gaat niet alleen om de verbeelding van schoonheid in kunstwerken maar ook om de opvattingen van schrijvers en filosofen erover. (Een kleine greep uit de onderwerpen: de opvattingen over 'het Sublieme' bij Kant en Burke, schoonheid in de Romantiek, het symbolisme, de schoonheid van machines, hedendaagse opvattingen over schoonheid in de media.) Behalve schitterende kleurenafbeeldingen van schilderijen en beeldhouwwerken bevat het boek vele citaten uit filosofische werken en romans en gedichten. Een aanbevolen kijk- en leesboek. De behandelde materie is ingewikkeld en vereist van de lezer een goede voorkennis over geschiedenis en kunst. Met register en bibliografie.
Keywords: Cultuurgeschiedenis; Kunst -- Esthetica